Nov napad Izraela na Siriju, ubijeni članovi Hezbolaha

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 12:31

Nov napad Izraela na Siriju, ubijeni članovi Hezbolaha

Dva člana libanskog Hezbolaha ubijena su rano jutros u izraelskom napadu na kamion u Siriji, kraj granice sa Libanom.

Izrael je izveo stotine napada na Siriju od početka građanskog rata u toj susednoj zemlji 2011. godine, uglavnom ciljajući organizacije bliske Iranu, uključujući Hezbolah, saveznike sirijskog režima, te sirijsku vojsku.

Ti napadi su pojačani od početka rata u Pojasu Gaze između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Opservatorija sa sedištem u Velikoj Britaniji je navela da je raketa ispaljena na jedan kamion između provincije Homs i predgrađa Damaska.

Sirijski državni mediji nisu izvestili o napadu, a ni Hezbolah nije odmah ništa komentarisao.

Damask i njegova predgrađa su često meta izraelskih udara. U prethodnom, u sredu, pogođena je stambena zgrada u tom glavnom gradu Sirije.

Poginulo je troje ljudi, uključujući jednog Sirijca i dva stranca, kako je navela Opservatorija.

Ona je 10. februara javila da je poginulo troje ljudi u izraelskom napadu na zgradu zapadno od Damaska, na području gde su prisutni pripadnici libanskog Hezbolaha i drugih proiranskih organizacija.

Od početka rata Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra, Hezbolah je objavio pogibiju najmanje 14 svojih boraca.

Izraelska vojska je nagovestila 4. februara da je napala sa kopna i iz vazduha više od 50 meta u Siriji od 7. oktobra prošle godine.

Izrael retko preuzima odgovornost za napade u Siriji, ali je više puta upozorio da neće dozvoliti da Iran proširi svoje prisustvo u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.