Nikšićanin odveo sina u džihad u Siriju

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2015, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikšićanin odveo sina u džihad u Siriju

Među crnogorskim državljanima koji učestvuju u sukobima u Siriji je i Nikšićanin Elvin Ebu Tarik Balić. On je na svom Fejsbuk profilu napisao da trenutno živi u Siriji, a postavio je i fotografije sa ratišta na kojima se vidi i njegov maloletni sin, uzrasta između četiri i šest godina kako pozira sa pištoljima i puškama.

Crnogorska Uprava policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ne raspolaže podacima da li se Balić i dalje nalazi u Siriji ili je u međuvremenu promenio mesto boravka. Među fejsbuk prijateljima su mu i braća Canović iz Rožaja i još neki crnogorski državljani koji su postavili fotografije sa ratišta u Siriji.

Fejsbuk profil Elvina Balića aktivan je nekoliko poslednjih godina i on je svakodnevno na ovoj društvenoj mreži postavljao komentare o ratu u Siriji, koje su njegovi prijatelji podržavali. Profil je pre nekoliko dana ugašen, kao i profili nekih njegovih prijatelja koji podržavaju rat u Siriji.

Balić se sa radikalnim islamistima povezao u Sarajevu, odakle su zajedno otišli na ratište u Siriju.

U Sarajevu postoji centar za regrutaciju stranih plaćenika - Islamski centar za vehabijsku braću. Vlasnik tog objekta donedavno je bio crnogorski državljanin S.R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH.

- U tom centru okupljaju se pripadnici muslimanske veroispovesti koji odlaze u rat u Siriju, a među njima je i veliki broj crnogorskih državljana - rekao je sagovornik „Dana“ iz MUP-a.

Policija sumnja da iza regrutacije stranih plaćenika stoji S.R iz Ulcinja koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gde je jedno vreme živeo.

- Osim Balića, među stranim plaćenicima su i pojedini crnogorski državljani, mahom iz Rožaja, Plava, Bara i Ulcinja. Neki od njih provedu par meseci na ratištu, a potom se vrate nazad. Policija prati sve te osobe i beleži njihove kontakte, kako u Crnoj Gori, tako i u okruženju - ističe sagovornik "Dana".

Među prijateljima Elvina Balića je i Baranin Damir Slaković koji je tvrdio da se priključio Islamskoj državi u području između Sirije i Iraka. On je nedavno preko svog fejsbuk profila uputio pretnje stanovnicima Bara, navodeći da će Islamska država doći i da neće imati milosti.

Sredinom marta u Skupštini Crne Gore usvojene su izmene Krivičnog zakonika kojima se sankcioniše učešće na stranim ratištima. Za kršenje ovog zakona zaprećena je kazna od dve do 10 godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.