Ni zakon neće zaustaviti pse rata

Izvor: B92, 17.Jan.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni zakon neće zaustaviti "pse rata"

Beograd -- Odlazak srpskih državljana u ratove po svetu, poput onog u Siriji, postaje rizik po bezbednost zemlje, procenjuju nadležne institucije.

Jedan od aktuelnih je i predlog da ratovanje na stranim ratištima bude zabranjeno zakonom, ali stručnjaci kažu da praksa pokazuje kako ta vrsta sankcija nije zaustavila odlazak dobrovoljaca i najamnika.

Koliko je ljudi iz Srbije zadužilo oružje i prudružilo se sirijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobunjenicima niko zapravo ne zna, ali ih, sudeći po medijskim napisima, ima na desetine. Navodno, najviše ih je stiglo iz Novog Pazara, gde mnogi za to nemaju razumevanja.

Poznavaoci prilika u ovom gradu kažu da bi se, umesto onima koji odlaze u Siriju, trebalo pozabaviti ljudima i institucijama koje ih na to motivišu, dodajući da je na mlade lako uticati, u teškim ekonomskim uslovima.

"Ako živimo u jednoj državi kao što je Srbija, u jednom gradu kao što je Novi Pazar, gde vlada siromaštvo, nedostatak vere u budućnost i budućnosti, onda su ti mladi laka meta za ekstremiste i one koji žele da manipulišu mladim ljudima", rekao je Sead Biberović iz Urban ina.

Problem je, veruje se, narastajući, pa je SDP Rasima Ljajića podnela inicijativu za donošenje zakona kojim bi takvo učešće u sukobu postalo kažnjivo. Stručnjaci su, međutim, sumnjičavi koliko to pitanje može da se reši kroz zakonska rešenja.

"Problem sa ovom inicijativom, ona možda nije loša, neke zemlje poznaju neke zakonske regulative, kroz krivični postupak, ali oni tretiraju samo posledice, mahom se svodi na oduzimanje državljanstva ljudima zakoje se dokaže da su uzimali učešće u sukobima. Ali ih ne sprečava da odu tamo", kaže Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Sa istim problemom u regionu se sreću i Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Kosovo. Bosna i Hercegovina u decembru je usvojila izmene Krivičnog zakonika kojim se kažnjava učešće tamošnih državljanja na strana ratišta, i učešće u paravojnim i parapolicijskim formacijama. Dobrovoljci, ipak, i dalje odlaze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.