Netanijahu: Sirijom vlada Iran, a ne Asad

Izvor: RTS, 21.Okt.2013, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu: Sirijom vlada Iran, a ne Asad

Sirijom vlada Iran, a ne sirijski predsednik Bašar el Asad, rekao izraelski premijer Benjamin Netanijahu. SAD ne treba da ublažavaju ekonomske sankcije protiv Teherena, pre nego što u potpunosti razmontira svoj program nuklearnog oružja, poručio Netanijahu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da Sirijom vlada Iran, a ne Bašar el Asad i upozorio SAD da ne ublažavaju ekonomske sankcije protiv Islamske Republike pre nego što u potpunosti razmontira svoj program >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nuklearnog oružja.

"Ne mislim da je Asad na vlasti. Mislim da je Iran na vlasti. Jer u osnovi Sirija je postala iranski protektorat. Iranski sledbenik, Hezbolah, se bori za Asada, za njegovu armiju. U meri u kojoj on ima armiju, to je armija Hezbolaha", rekao je Netanijahu za TV mrežu En-Bi-Si.

Netanijahu je reagovao nakon što je američki sekretar za finansije Džejkob Lu u emisiji američke TV mreže dva puta istakao da je prerano razgovarati o finansijskom nagrađivanju Irana.

SAD mora videti da Iran uklanja svoj kapacitet za razvoj nuklearnog oružja, pre nego što razmatra da mu obezbedi ekonomsko olakšanje, rekao je Lu, prenose izraelski mediji.

"Moramo videti stvarni opipljivi dokaz za to i nećemo praviti poteze u odnosu na sankcije dok ne vidimo tu vrstu kretanja", rekao je Lu.

Američki diplomata je rekao da smatra da "sankcije deluju i zato su diskusije počele", aludirajući na prošlonedeljnu obnovu pregovora velikih sila i Irana o iranskom kontroverznom nuklearnom programu.

Izrael insistira da iranski nuklearni program mora biti potpuno razmontiran i obogaćeni uranijum uklonjen iz zemlje, pre nego što se ponudi ublaženje sankcija.

Netanijahu će, kako se očekuje, istu poruku preneti američkom državnom sekretaru Džonu Keriju, kada se s njim bude sastao u Rimu u sredu.

Izraelski ministar Juval Stajnic, zadužen za obaveštajne poslove, na tome će insistirati kada bude vodio strateški dijalog s američkim zvaničnicima u Vašingtonu sutra i u sredu, uključujući američki tim koji je učestvovao u pregovorima u Ženevi prošle nedelje.

Netanijahu je upozorio da će se ukoliko SAD ublaže sankcije u zamenu za dogovor s Iranom, druge zemlje odmah ugledati na njih i da će Teheran zadržati svoju sposobnost za razvoj nuklearnog oružja.

"Ima mnogo zemalja koje samo čekaju signal da se oslobode režima sankcija", rekao je Netanijahu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.