Nesloga oko Sirije

Izvor: Politika, 31.Jan.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesloga oko Sirije

Rusija se zalaže za dijalog pozicije i opozicije, a zapadne zemlje za donošenje oštre rezolucije protiv Bašara el Asada

Dok sukobi širom Sirije svakim danom postaju sve žešći (samo u ponedeljak je ubijeno 100 ljudi), velike svetske sile pokušavaju da se dogovore kako bi se konačno zaustavio haos u ovoj zemlji. Pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija juče se našla rezolucija kojom se osuđuje nasilje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Siriji i zahteva odlazak sa vlasti predsednika Bašara el Asada. Stavovi članica ovog tela i dalje su dijametralno suprotstavljeni po tom pitanju, budući da su SAD, Velika Britanija i Francuska najavili podršku rezoluciji, dok su Rusija i Kina protiv.

Moskva ima velike zamerke na tekst rezolucije budući da se nigde ne isključuje mogućnost vojne intervencije, a Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) je uoči debate u SB UN saopštilo da je neće podržati.

Rusko ministarstvo je pozvalo predstavnike sirijske vlasti i opozicije na neformalne razgovore u Moskvu ne postavljajući uslove, a imajući u vidu nastavak teške situacije u Siriji i težnju za mirnim rešenjem situacije i uz poštovanje suvereniteta te zemlje.

„Sirijske vlasti su već pozitivno odgovorile na naš poziv, a očekujemo da će se u narednim danima sa tim saglasiti i opozicija stavljajući interese sirijskog naroda ispred svega ostalog”, navelo je rusko MSP.

Predstavnik sirijske opozicije je, međutim, saopštio da nije dobijen zvaničan poziv Rusije za pregovore sa predstavnicima vlasti sirijskog predsednika. Nakon ovog predloga, oglasila se i Bela kuća koja je saopštila da podržava političko rešenje koje će zaustaviti nasilje.

Zamoljen da prokomentariše rusku inicijativu sekretar za medije Bele kuće Džejms Karni je rekao da Vašington ne zna detalje o tom susretu, ali da „uopšteno podržavaju napore za dostizanje političkog rešenja koje će okončati nasilje u Siriji”.

„Arapsko proleće” i talas revolucija na Bliskom istoku su i u fokusu interesovanja angažovanih intelektualaca. Tako je pažnju javnosti privukla nova knjiga britanskog novinara i publiciste Džona Bredlija „Nakon arapskog proleća: Kako su islamisti kidnapovali pobunu na Bliskom istoku” u kojoj iznosi teze o pozadini revolucije i prognozira njen dalji tok. On je na Si-En-Enu nedavno dobio priznanje da je svojevrsni prorok „arapskog proleća” budući da je još 2008. godine objavio knjigu „Unutar Egipta: Zemlja faraona na rubu revolucije” kojom je predvideo pad režima Hosnija Mubaraka.

Povodom stanja u Siriji Bredli tvrdi da su zemlje članice NATO-a odlučile da pod svaku cenu obore Asadov režim, a da im je sledeća meta Iran.

„Sirijska opozicija je izložena velikom pritisku spoljnih sila koje žele da njihovi pregovori sa Asadom propadnu i pre nego što su počele. NATO je odlučan da baci Asadov režim na kolena kao uvertiru za obračun sa Iranom”, izjavio je Bredli za Raša tudej.

On smatra da ključna uloga u raspletu situacije pripada Rusiji.

„Rusi znaju da će ako podrže rezoluciju u UN koja prividno štiti civile, otvoriti prostor koji će kasnije iskoristiti NATO kao izgovor za nametanje zone zabranjenog leta. Moskva mora da stavi veto na rezoluciju koju guraju saveznici NATO-a Saudijska Arabija i Katar jer je ona samo izgovor za invaziju”, kaže Bredli. „To bi dovelo do građanskog rata koji bi bio tako krvav, svirep i ubilački da bi u poređenju sa takvim scenarijom ono što se dogodilo u Libiji izgledalo kao gimnazijsko matursko veče”.

D. Vukotić

objavljeno: 01.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.