Neslaganja Rusije i Turske zbog Sirije

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neslaganja Rusije i Turske zbog Sirije

Premijer Tajip Erdogan i predsednik Vladimir Putin „cementirali” bilateralnu saradnju, uprkos različitim stavovima o krizi u regionu

Lideri Turske i Rusije – Tajip Erdogan i Vladimir Putin – potvrdili su ono što se i odranije znalo: dve zemlje imaju različite stavove o tome kako zaustaviti i preseći sadašnji ćorsokak u Siriji. Ali, prilikom višečasovnih razgovora u Dolmabahče palati u Istanbulu, dve strane su primetno nastojale da izbegnu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << to optereti bilateralne odnose i ekonomsku saradnju koja poslednjih godina beleži rekordni napredak.

Moskva i Ankara se u jednom slažu – hitno treba sprečiti dalje sukobe u Siriji, ali dve zemlje ne mogu da nađu zajednički jezik kako stići do tog cilja.

„Naša zajednička želja je da se prekine krvoproliće u Siriji i mi smo razgovarali o koracima kako da se stigne do tog cilja i na tome će ubuduće raditi šefovi diplomatija dve zemlje”, izjavio je premijer Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare u ponedeljak po podne u Istanbulu.

U Ankari, koja bezrezervno podržava sirijsku opoziciju, smatraju da je preduslov za to hitni odlazak predsednika Bašara el Asada, dok u Moskvi veruju da rešenje treba tražiti u dijalogu vlade i opozicije, bez mešanja sa strane.

„Mi ne štitimo režim u Damasku, mi nismo njegov advokat”, izjavio je Putin, odgovarajući na pitanje novinara da li može garantovati da Asad neće upotrebiti hemijsko oružje, na šta je nedavno upozorio Vašington.

U Moskvi smatraju da Ankara treba da iskoristi svoj uticaj i nagovori opoziciju da otpočne dijalog sa vladom u Damasku, kako bi se našlo rešenje 20-mesečne krize koja je već odnela 40.000 života. Predsednik Putin je izrazio zabrinutost zbog odluke Turske da na svojoj teritoriji instalira NATO rakete „patriot”, kako bi zaštitila istočnu granicu prema Siriji.

„Gomilanje vojnih potencijala neće dovesti do rešenja, to može imati suprotne efekte. Mi ne želimo da se ponove greške iz nedavne prošlosti, kada su neke zemlje podržale militantne snage u Libiji i to se na kraju završilo tragičnim ubistvom američkog ambasadora u toj zemlji”, rekao je Putin.

U Turskoj i NATO-u ističu da je to odbrambena mera, pošto su učestali oružani incidenti u jugoistočnoj Anadoliji, na granici između dve zemlje.

Višečasovni razgovori, u kojima su učestvovali i članovi vlada dve zemlje, jasno su potvrdili da su se i domaćini i gosti primetno trudili da ta neslaganja oko krize u regionu ne opterete bilateralne odnose i ekonomsku saradnju koja je u nezapamćenom  usponu. Međusobna robna razmena ove godine će dostići 35 milijardi dolara, što je sedam puta više nego samo pre nekoliko godina. Premijer Erdogan je govorio o „strateškoj perspektivi” saradnje dve zemlje, pogotovo u basenu Crnog mora.

Ruske firme će graditi prvu tursku nuklearku Akuju, na jugoistoku Anadolije, koja će koštati 20 milijardi dolara. Moskva je izrazila spremnost da Ankari poveća isporuke prirodnog gasa, koje su već premašile 25 milijardi kubnih metara godišnje. Posle razgovora u Istanbulu delegacije dve zemlje su potpisale jedanaest sporazuma o unapređenju međusobne saradnje u raznim oblastima.

V. Lalić

objavljeno: 05.12.2012.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.