Nemica osuđena na 9 godina zatvora zbog držanja žene kao robinje

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 15:43

Nemica osuđena na 9 godina zatvora zbog držanja žene kao robinje

Sud u Nemačkoj osudio je danas jednu Nemicu na devet godina i tri meseca zatvora zbog toga što je držala jednu ženu pripadnicu Jezida kao robinju.

Nemica je ženu držala kao robinju dok je bila članica takozvane Islamske države (ID) u Iraku i Siriji.

Državni sud u zapadnom gradu Koblencu osudio je 37-godišnju ženu za zločine protiv čovečnosti, članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji i saučesništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u genocidu, preneo je AP.

Vlasti su ženu identifikovale kao Nadin K. u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti. Sud je utvrdio da je optužena tri godine zlostavljala mladu ženu Jezida, kako se navodi, "u svom interesu kao kućnog roba".

U presudi se navodi da je njen suprug robinju dovodio u njihovu kuću i redovno je silovao, a da je okrivljena bila svesna toga i da je trebalo da interveniše.

Tužioci su rekli da je optužena otputovala u Siriju sa suprugom 2014. godine i pridružila se ID, a da su se 2015. preselili u irački grad Mosul gde su navodno držali pripadnicu Jezida.

Optužena je uhapšena u martu 2022. godine nakon što je vraćena u Nemačku iz kampa na severoistoku Sirije gde su držani osumnjičeni pripadnici ID.

U izjavi koju je na njenom suđenju pročitao advokat odbrane, ona je negirala da je u bilo kom trenutku prisiljavala ženu Jezida. Optužena je rekla da je bilo čestih svađa sa njenim mužem zbog prisustva žene i da se stidi što nije učinila više za nju.

Pripadnica Jezida je svedočila na suđenju u februaru kada je rekla da je prepoznala optuženu. Suđenje je poslednje od nekoliko u Nemačkoj u kojima su učestvovale žene koje su putovale u regione pod kontrolom ID u Siriji i Iraku.

Jezidi su etnokonfesionalna grupa Kurda, a žive u Iraku, Siriji, Jermeniji, Gruziji, Iranu i Turskoj, kao i u dijaspori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Osuđena na devet godina zatvora zbog mučenja robinje

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jun.2023, 09:19

BERLIN - Žena iz Njemačke koja se pridružila grupi Islamska država (ISIL) osuđena je na devet godina zatvora jer je, između ostalog, držala pripadnicu kurdske etnoreligijske grupe iz Iraka kao roba.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.