Nemačka, Velika Britanija i Francuska povećale obim pomoći Siriji; Grčka poslala humanitarnu pomoć Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2023, 22:37

Nemačka, Velika Britanija i Francuska povećale obim pomoći Siriji; Grčka poslala humanitarnu pomoć Turskoj

Vlada Velike Britanije saopštila je danas da je izdvojila dodatna sredstva u iznosu od najmanje 3 miliona funti pomoći operacijama potrage i spasavanja u Siriji nakon zemljotresa koji su pogodili tu zemlju i Tursku.

"S obzirom na intenzitet zemljotresa i poteškoće u pristupu pogođenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblastima u severozapadnoj Siriji, Velika Britanija ce Belim šlemovima obezbediti dodatna finansijska sredstva za pomoć operacijama potrage i spasavanja", navodi se u saopštenju Vlade, prenosi Rojters.

Nemačka ambasada u Bejrutu saopštila je da ce povećati obim humanitarne pomoći koju pruža u Siriji za 26 miliona evra kako bi odgovorila na rastuće potrebe Sirijaca.

U saopštenju ambasade navodi se da su sredstva potrebna posebno u pogođenim oblastima u severozapadnim delovima zemlje, gde žive mnogi raseljeni zbog građanskog rata koji traje već 12 godina .

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ce izdvojiti 12 miliona evra pomoći Siriji, prenosi Si-En-En

Pomoć ce biti kanalisana preko Ujedinjenih nacija i nevladinih organizacija koje "direktno rade sa građanima u svim oblastima pogođenim zemljotresom", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Grčka poslala humanitarnu pomoć Turskoj

Grčka je danas poslala Turskoj hiljade šatora, kreveta i ćebadi u okviru humanitarne pomoći nakon zemljotresa u toj zemlji i Siriji u kojima je poginulo više od 20.000 ljudi, a stotine hiljada ostalo bez domova.

Atina planira da obezbedi ukupno 80 tona humanitarne pomoći koja bi pored ćebadi, kreveta i šatora uključivala i medicinsku pomoć, saopštilo je Ministarstvo civilne zaštite Grčke.

Deo pomoći već je stigao u Tursku ranije danas, a očekuje se da ce ostatak biti isporučen sutra do kraja dana, prenosi Rojters.

"Poslali smo lekove, medicinsku i osnovnu humanitarnu pomoć, kako bi barem malo ublažili bol ljudi pogođenih zemljotresom", rekao je ministar civilne zaštite Grčke Hristos Stilijanides, koji je na aerodromu ispratio pomoć u Adanu.

Grčka i Turska su decenijama u sukobu zbog niza nerešenih pitanja, od teritorijalnih prava u Egejskom moru do etnički podeljenog Kipra i migracija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je u ponedeljak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako bi izrazio saučešće zbog izgubljenih života.

Dolazeći na sastanak lidera EU u četvrtak u Briselu, Micotakis je rekao da ce Grčka biti na čelu inicijative širom EU i domaćin donatorske konferencije u Briselu, koja će imati za cilj obezbeđivanje dodatne pomoći za obnovu oblasti razorenih zemljotresom.

Grčke vlasti saopštile su ranije da su grčki timovi izvukli petoro preživelih iz ruševina u turskom gradu Hataju.

Lokalne vlasti širom Grčke takođe organizuju akcije prikupljanja osnovnih sredstava pomoći koja ce biti poslata turskom narodu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.