Nema vojnog rešenja u Siriji, samo političkog

Izvor: B92, 16.Sep.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema vojnog rešenja u Siriji, samo političkog"

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je cilj Rusije vojno jačanje u Siriji i pozvao velike sile da ujedne napore kako bi se okončao četvorogodišnji rat.

Ban je govorio uoči godišnjeg okupljanja svetskih lidera u UN, na kojem će po prvi put za 10 godina prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin, ključni saveznik sirijskog lidera Bašara al Saida, prenosi AFP.

"Ja sam zabrinut zbog naoružavanja i snabdevanja oružjem", kazao je Ban na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare, dodajući da bi takva vojna pomoć mogla samo da situaciju učini gorom.

"Ne postoji vojno rešenje u Siriji, već samo političko", rekao je on.

Američki zvaničnici i izvori navode da je Rusija poslednjih nedelja ojačala svoje prisustvo Siriji, uključujucHi pokrajinu Latakiju, uporište Asadovog režima.

Rusija je navodno poslala artiljerijske jedinice i tenkove na aerodrom u Latakiju, zajedno sa personalom i privremenim smeštajem za više stotina ljudi.

Ban je najavio da će ovog nmeseca sazvati ministre inostranih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD - na sastanak o Siriji.

Pritom se požalio da oni nisu bili u stanju da se dogvoore o načinu rešavanja krize u Siriji, dodajući da takve podele čine situaciju nerešivom.

"Ja sam još jednom pozvao sve strane, a posebno članove Saveta bezbednosti, kako bi pokazali solidarnost u ovom trenutku", rekao je Ban.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je ranije u toku dana kritikovao Mađarsku zbog načina na koji tretira izbeglice, nazivajući to neprihvatljivim.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.