Neka se vrate odakle su došli

Izvor: B92, 06.Mar.2020, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neka se vrate odakle su došli"

Čini se da bi sporazum između Erdogana i njegovog kolege Putina mogao dovesti do primirja u Siriji, ali pitanje je do kada će trajati, piše Euractiv.

Ratom opustošen sirijski severozapad probudio se u petak relativno mirno, nebo bez ratnih aviona prvi dan u mesecima, nakon rusko-turskog sporazuma o prekidu vatre, piše AFP.

Dvojica lidera dogovorili su sigurnosni koridor duž ključnog auto-puta M4 na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << severu Sirije, gde će turske i ruske snage kasnije ovog meseca pokrenuti zajedničke patrole. Putin je rekao, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Moskvi, da će sporazum ''poslužiti kao dobra osnova za okončanje borbi'' u Idlibu i za ''zaustavljanje patnji civilnog stanovništva''.

Istovremeno su došle nove informacije o nasilnom postupanju grčke granične policije na turskoj granici. Tenzije su se na granici rasplamsale i rano u petak, a s turske strane ograde prema grčkim graničnim policajcima ispaljen je suzavac, prenosi HINA.

Ministri spoljnih poslova su na drugačiji način raspravljali o postupanju prema migrantima na tom prostoru i migrantima koji su prošle nedelje pohrlili na grčku granicu, spoljnu granicu EU.

Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu smatra da su gumeni meci legitimno sredstvo odvraćanja migranata od granice.

"Odbrana spoljne evropske granice nije humanitarno, nego sigurnosno pitanje, iako ima humanitarne aspekte. Grci mogu preduzimati sve mere kako bi sprečili kršenje zakona", rekao je novinarima uoči današnjeg sastanka.

Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok nije bio na tom području pa ne može proceniti situaciju, ali ''nije na njemu da odlučuje kako će postupati'' određena zemlja. Izvukao se, piše Euractiv.

Veliki humanitarac Borrel rekao je pre konferencije da Turska podnosi veliki teret i to moramo shvatiti, ''no istovremeno moramo shvatiti da se migranti koriste kako bi se vršio pritisak na EU''. Premijer Andrej Plenković je poručio da je najbolje da se vrate u svoja područja, to jest, ukratko - tamo odakle i došli.

''Mislim da je najprimjerenije da se vrate natrag, moram vrlo jasno kazati jednu stvar. Nije riječ o ljudima koji su trenutno došli iz Idliba nego o ljudima koji su godinama u Turskoj. Tamo ih je oko 3,7 milijuna. To je opterećujuće za Tursku, ali su oni tamo bili u organiziranom prihvatu'', rekao je.

A jesu li raspravljali o deci, ženama i ljudima s poteškoćama koji su se pojavili na granicama?

Ne, o tome nije bila reč, bar je tako potvrdila neimenovana službenica Evropske unije na novinarsko pitanje nakon jučerašnjeg neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova. Iako je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman ponovio na današnjoj konferenciji tezu da je ''EU organizacija vrednosti koja promiče vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i sva ona prava demokratije i prava na ljudski život i tu je EU snažna u podršci i brizi za civile i najranjivije skupine kada su u pitanju žene i deca''.

Danas je jasno dato do znanja da su granice Turske i Grčke, odnosno Bliskog istoka i EU, zatvorene. A i da Turska ne sme ucenjivati.

Plenković je rekao da je dogovor koji su postigli predsednici Putin i Erdogan svakako pozitivan te da će EU nastaviti dijalog s turskim predsednikom.

''U interesu je svih članica, a pre svega je i humanitarni interes da ljudi koji su godinama bili na teritoriji Turske, a koji su sada bili transferirani prema grčkoj granici ne dolaze u situaciju da žive u uverenju da je granica otvorena, a tome nije tako'', rekao je i Plenković.

Takođe, Borel je poručio da će EU preduzeti sve mere u skladu s međunarodnim pravom i pravom EU kako bi se poštovao integritet granica. Izjavio je da je na području potrebno hitno delovati kako bi se rešila humanitarna kriza u kojoj su milioni izbegica koji pokušavaju pronaći sklonište usred zime, te koji moraju jesti i spavati svakoga dana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sporazum Turske i Rusije može da dovede do primirja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2020, 02:51

Čini se da bi sporazum predsednika Turske i Rusije Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina mogao dovesti do primirja u Siriji, ali pitanje je do kada će trajati, piše Euractiv.hr...Ratom opustošen severozapad Sirije probudio se u petak relativno mirno, nebo bez ratnih aviona prvog dana posle...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.