Nećemo podržati autonomiju Kurda u Siriji

Izvor: B92, 17.Mar.2016, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo podržati autonomiju Kurda u Siriji"

Vašington -- SAD neće priznati autonomnu oblast Kurda u zonama pod njihovom kontrolom u Siriji, saopštio je Stejt department.

"Veoma smo jasni, nećemo priznati autonomne oblasti u Siriji. O tome treba najpre da razgovaraju zaraćene strane na indirektnim pregovorima pod okriljem UN u Ženevi, a potom sirijski narod", izjavio je portparol američkog ministarstva inostranih poslova Mark Toner.

Stejt department je reagovao na najavu nacrta ujedinjenja oblasti pod kontrolom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kurda na severu Sirije.

Portparol političke partije sirijskih Kurda izjavio je u sredu da ta grupa planira da proglasi federalni region na severu Sirije na područjima koja su pod njihovom kontrolom.

Navaf Halili iz Partije demokratskog jedinstva izjavio je da njegova partija ne lobira za isključivo kurdski region, nego da želi da vidi "model federalizma primenjen na celu Siriju".

Očekuje se da region bude proglašen na kraju kurdske konferencije koja se danas završava u gradu Rmeilan na severu zemlje.

SAD podržavaju sirijske Kurde u borbi protiv džihadista iz Islamske države, ali su upozorile da svaki model federalizma treba da bude prvo dogovoren u Ženevi. Međutim, predstavnici Kurda nisu pozvani na te pregovore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.