Neće se povećavati kapaciteti za migrante

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće se povećavati kapaciteti za migrante

Oko 240 migranata iz Sirije, Pakistana, Avganistana smešteno je trenutno u privremeni prihvatni centar nedaleko od Kikinde, koji je pod nadležnošću Republičkog komesarijata za izbeglice i migracije. Popunjavanjem kapaciteta Prihvatnog centra na severu Banata zbrinut je određeni broj migranata koji su boravili u centru Beograda, kao i u centrima u Krnjači i Šidu.

U kakvim uslovima borave migranti i šta su prioriteti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uverio se i Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prilikom današnje posete Privremenom prihvatnom centru kod Kikinde.

U toku su pregovori sa Delegacijom Evropske unije oko zaključivanja novog sporazuma koji treba da omogući finansiranje troškova svih privremenih prihvatnih centara u Srbiji. Iz republičkog budžeta za te namene neće biti izdvajana posebna sredstva, ali će se Srbija, kao i do sada pobrinuti da svi ljudi budu zbrinuti na human i dostojanstven način, naglasio je Ivanišević, dodavši da se intenzivno radi na višem kvalitetu života u prihvatnim centrima, ali da povećavanja kapaciteta neće biti:

"Nećemo povećavati kapacitete, za to nema potrebe. Mi ćemo, naravno, i dalje brinuti o tim ljudima, poboljšavati kvalitet života u prihvatnim centrima, kako bi ti ljudi, dok su ovde, boravili u što humanijim uslovima. S druge strane, sve ono što bude uloženo i u Kikindi, kao i u Subotici, Somboru ostaje lokalnoj zajednici", ističe Ivanišević.

Bez obzira na uslove smeštaja, sve duži boravak svakako doprinosi rastu tenzije i nezadovoljstva. Iako je bilo najava povećanja broja migranata, to se nije desilo.

"To se nije desilo i sada se sve češće može čuti njihovo razmišljanje o povratku u Makedoniju, pa potom u Grčku. U Grčkoj su na teritoriji EU i boravkom u toj zemlji mogu da ostvare određene privilegije, a s druge strane, oni koji su baš rešili da nastave put to će učiniti nekom drugom rutom. Uglavnom, smanjuje se broj migranata i situacija je pod kontrolom", kaže Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije.

U privremeni prihvatni centar nedaleko od Kikinde trenutno je smešteno oko 240 migranata. Kikindski centar omogućio je humaniji boravak porodica, žena i dece na njihovom dugom, neizvesnom i teškom putovanju u "bolju budućnost".

Na osnovu situacije na terenu i konkretnih primedbi, u narednom periodu očekuju se dodatna ulaganja u objekat Privremenog prihvatnog centra kod Kikinde, kao i uređenje prostora oko samog objekta, odnosno izgradnja sportskog terena i kutka za najmlađe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.