Ne žele bivše pripadnike ID-a blizu Mostara

Izvor: Večernje novosti, 21.Avg.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne žele bivše pripadnike ID-a blizu Mostara

Zamenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić odbacio je mogućnost da se u Readmisijski centar Salakovac kod Mostara po povratku iz Sirije i Iraka smeste državljani BiH koji su se borili na strani terorističke organizacije Islamska država Zamenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić odbacio je mogućnost da se u Readmisijski centar Salakovac kod Mostara po povratku iz Sirije i Iraka smeste državljani BiH koji su se borili >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << na strani terorističke organizacije Islamska država. Smeštanje bivših pripadnika Islamske države ranije je najavio ministar sigurnosti BiH zemlje Dragan Mektić, prenosi Hina. "Objekat u Salakovcu apsolutno nije prihvatljiv za smeštaj ovih osoba. Većina njih je učestvovala na stranim ratištima i borila se u redovima terorističkih organizacija", rekao je Krešić za medije u Mostaru. Ministar Mektić je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da se očekuju povratak između 25 i 30 osoba poreklom iz BiH koji se trenutno nalaze u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda ili snaga pod vođstvom SAD, te da je moguć njihov privremeni smeštaj u prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara. Mektićev zamenik, ipak, tvrdi kako Readmisijski centar Salakovac kod Mostara nije namenjen za takve osobe i da oni koji su se pridružili stranim vojnim i terorističkim organizacijama ne mogu izbeći odgovornost ili se slobodno kretati bez nadzora. "Oni po povratku u BiH moraju biti procesuirani. Ne može se dogoditi da budu bilo gde van nadzora. Ovde se ne radi o bilo kakvoj readmisiji ovih osoba, jer mi nemamo potpisane sporazume s Irakom i Sirijom", istakao je zamenik ministra sigurnosti BiH. On je dodao kako neće biti dopušteni jednostrani potezi kakav je bio i prošle godine prilikom smeštaja ilegalnih migranata u centar koji za to nije namenjen. Savet ministara BiH već mesec i po radi na uspostavi posebnog koordinacionog tela koje bi se bavilo povratkom osoba trenutno smeštenih u kampovima u Siriji i Iraku. Reč je o onima koje su u Siriji i Iraku ratovali u redovima islamističkih terorističkih grupa, ali u brojku su uračunati i članovi njihovih porodica, odnosno supruge i deca.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

MOSTARCI NE ŽELE U BLIZINI BIVŠE PRIPADNIKE ISLAMSKE DRŽAVE: Većina se borila u redovima terorista, smeštaj kod nas nije za njih

Izvor: Kurir, 21.Avg.2019

Zamenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić odbacio je mogućnost da se u Readmisijski centar Salakovac kod Mostara po povratku iz Sirije i Iraka smeste državljani BiH koji su se borili na strani terorističke organizacije Islamska država.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.