Ne razgovarati s Asadom samo zato što je manje zlo od IS

Izvor: Press, 11.Nov.2014, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne razgovarati s Asadom samo zato što je manje zlo od IS

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je odgovoran za građanski rat u svojoj zemlji, i Zapad ne treba da razgovara sa njim samo zato što je Islamska država "još gora", izjavio je danas savetnik nemačke kancelarke Kristof Hojzgen.
"(Uprkos) činjenici da sada možda postoji organizacija - IS - koja je u pogledu kršenja humanitarnih i ljudskih prava još gora nego Asad, ne treba sada da smatramo Asada za >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nekog ko može da bude sagovornik i nekog sa kim treba da sarađujemo", rekao je Hojzgen, glavni savetnik Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost, a preneo Rojters.

"Ne smemo da zaboravimo da je Asad onaj koji je odgovoran za ubistva stotina hiljada ljudi, za milione ljudi koji su raseljeni", kazao je Hojzgen na konferenciji za novinare u Berlinu.

Hojzgen je istakao da postoji potreba za političkim rešenjem krize u Siriji koje bi uključcilo glavne regionalne sile poput Irana i Saudijske Arabije.

On je takođe, pozvao Rusiju da iskoristi svoj uticaj kod sirijskog predsednika da okonča građanski rat, koji je počeo 2011.

"Rusija ima odlične odnose sa Asadom, snabdeva ga oružjem, i mislim to je neko ko može da razgovara sa njim i kaže mu da se urazumi", dodao je Hojzgen.

Rusija pruža podršku Asadovom režimu i pozvala je zapadne i arapske vlade da sarađuju sa njim u borbi protiv ekstremista IS.

Moskva se protivi vazdušnim udarima koalicionih snaga predvođenih SAD na mete IS u Siriji, navodeći da je oni trebalo da budu prethodno dogovoreni sa Asadom, navela je britanaska agencija.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ne razgovarati sa Asadom zbog ID

Izvor: B92, 11.Nov.2014

Zapad ne bi trebalo da razgovara sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom samo zato što je od njega još gora Islamska država, kaže Kristof Hojzen...Sirijski predsednik Bašar al-Asad je odgovoran za građanski rat u svojoj zemlji, i Zapad ne treba da razgovara sa njim samo zato što je Islamska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.