Napredovanje sirijske vojske u Alepu

Izvor: RTS, 23.Okt.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredovanje sirijske vojske u Alepu

Na jugu Alepa sirijska vojska je u potpunosti oslobodila teritoriju vojne jedinice protivvazdušne odbrane, rekli su vojni izvori, a prenosi Sputnjik. Navodi se da je vojna ofanziva počela u zoru, da je kontrola uspostavljena posle žestokih borbi s terorističkim grupama i da je u toku razminiravanje oslobođenog prostora.
U međuvremenu, vodeća koalicija pobunjenika iz severne Sirije upozorila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je civile u Alepu da se drže dalje od položaja vladinih snaga u tom gradu, gde su u toku borbe provladinih snaga i pobunjenika.

Borbe su izbile duž južnih kvartova grada i okoline posle isteka primirja u subotu uveče koje je trebalo da omogući pobunjenicima i civilima da se evakuišu iz istočnih četvrti grada.
Nije primećeno da je bilo evakuacija tokom trodnevnog primirja koje su dogovorile ruske i sirijske vojne komande.
Artiljerija sirijskih vladinih snaga granatirala je strateški važno selo Kan Tuman, javila je danas Šahba pres, koju vode aktivisti.
Pobunjenici predvođeni borcima povezanim s Al Kaidom zauzeli su to mesto od vladinih snaga u maju.
Sirijska Opservatorija za ljudska prava, čije sedište je u Velikoj Britaniji, javila je da provladine snage napreduju u južnoj okolini Alepa u odnosu na borce Fronta El Šam (ranijeg El Nusra fronta) povezanog s Al Kaidom.
Portparol jedne pobunjeničke frakcije u Alepu najavio je da se pobunjenici spremaju za operaciju da zaustave vladinu opsadu istočnih četvrti Alepa pod njihovom kontrolom.
Rekao je da pobunjenici neće gađati civile u kvartovima Alepa pod kontrolom vlade, ali je upozorio na moguću kolateralnu štetu tokom operacije.
Alep je podeljen na zapadni deo pod kontrolom vlade i istočni deo pod kontrolom pobunjenika.
Borbe oko Alepa vode se paralelno sa borbama između opozicionih snaga podržanih turskim snagama, i sirijskih kurdskih snaga, oko teritorije ranije pod kontrolom Islamske države.
Turske snage su pogodile oko 50 kurdskih položaja samo tokom današnjeg dana, javlja medijski centar Alepa koji vode aktivisti.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sirijska vojska napreduje u Alepu

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2016, 08:11

Sirijska armija sprovodi vofanzivu na jugu Alepa nakon što je zauzela strateške visoravni gde su razmeštene jedinice protivvazdušne odbrane, saopštavaju RIA Novosti sa lica mesta.. . Kako se navodi, teroristi pružaju žestok otpor, a položaji sirijske vojske trpe velike udare od strane terorističkih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.