Napad na konvoj UN u Siriji - PREVARA?!

Izvor: Mondo, 05.Okt.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na konvoj UN u Siriji - PREVARA?!

Napad na humanitarni konvoj UN u Alepu je "dobro pripremljena obmana“, smatra grupa nezavisnih vojnih stručnjaka pri Međunarodnoj grupi za podršku Siriji (ISSG).

Foto: Printscreen, youtube

Prema izveštaju ovih eksperata, oni su proučavali video-snimak ruskih dronova koji su pratili konvoj, na kome se jasno vidi da "automobil sa prikolicom nosi minobacač velikog kalibra“. Takođe su istakli da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << teroristi Nusra fronta bili aktivni u regionu kada je konvoj napadnut.

Eksperti su analizirali snimke i fotografije napada i došli do zaključka da je "napad“ insceniran: posebno, kabina jednog kamiona nije pogođena, dok je njen teret uništen. Osim toga, rupe od navodne municije na kamionima prekrivene su rđom, a put nije oštećen, što bi moralo da bude drugačije u slučaju pravog vazdušnog napada.

Stepen oštećenja u suprotnosti je sa verzijom vazdušnog napada: eksplozija u zatvorenom prostoru bi barem prevrnula kamione sa teretom, dok bi eksplozija ostavila krhotine u zidovima okolnih zgrada. Ali sudeći po fotografijama, kamioni su samo izgubili svoje cerade, a njihove gume ostale su netaknute, kartonske kutije ostale su na svojim mestima, a okolne zgrade nemaju pukotine, prenosi "Sputnjik."

Stručnjaci su takođe zbunjeni zbog kratera koji je navodno nastao tokom vazdušnog napada.

"Centralni deo kratera povlači objekte unutra, umesto da ih rasejava okolo. Da li je to crna rupa?" U pregledu ove preliminarne analize može se zaključiti da se radi o dobro pripremljenom insceniranom ili lažnom napadu", navodi se u izveštaju. Diplomatski izvori izjavili su za agenciju RIA Novosti da je ovaj izveštaj upućen predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država koji su "izrazili neslaganje sa zaključcima."

Humanitarni konvoj je pogođen 20. septembra tokom trajanja prekida vatre u Siriji. Pogođen dok je putovao u Orem, u provinciji Alep.

"Odredište ovog konvoja je bilo poznato sirijskom režimu i Ruskoj federaciji i pored toga su ovi humanitarni radnici ubijeni dok su pokušavali da pruže pomoć sirijskom narodu", naveo je tada u saopštenju portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Preokret u Siriji: Napad na humanitarni konvoj lažan?!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2016, 12:22

Napad na humanitarni konvoj kod Alepa je "dobro pripremljen i insceniran incident ili lažni napad", tvrde u izveštaju nezavisni stručnjaci pri Međunarodnoj grupi za podršku Siriji...Stručnjaci ističu da analiza fotografija pokazuje da je kabina jednog vozila netaknuta i da nema tragova bliske...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.