Napad na Siriju i dalje moguć

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Siriju i dalje moguć

Vašington -- Američka vojska će nastaviti da održava pretnju upotrebom sile ako sirijski režim odbije da sprovede dogovor o kontroli i uništenju hemijskog oružja.

Sekretar za odbranu SAD Čak Hejgel rekao je da bi trebalo držati vojnu opciju i dalje otvorenom i da su uverili predsednika Baraka Obamu da su SAD spremne.

On je ponovio stav da Amerika nema nameru da povuče svoje ratne brodove iz Mediterana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenivši da je samo snažna pretnja upotrebom sile naterala Siriju da pristane na američko-ruski plan o hemijskom oružju.

Američki zvaničnici sekretarijata za odbranu rekli su za agenciju AFP da četiri vojna razarača, opremljeni raketama tomahavk, ostaju u istočnom Mediteranu, spremni da izvrše napad ako diplomatija ne da rezultate.

Hejgel je, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske SAD, generalom Martinom Dempsijem, rekao da se razmatra mogućnost da Pentagon od Centralne obaveštajne agencije (CIA) preuzme naoružavanje sirijskih pobunjenika, što bi značilo i veću pomoć.

Rusija i SAD, i pored dogovora iz Ženeve, nisu saglasne povodom toga ko je izveo napad hemijskim oružjem 21. avgusta.

Zvanična Moskva kaže da je iz Sirije dobila nove dokaze koji ukazuju da pobunjenici stoje iza napada, dok je Barak Obama kazao da je nezamislivo da je neko sem režima u toj zemlji izveo napad.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hejgel: Vojna opcija i dalje otvorena

Izvor: Akter, 18.Sep.2013

Američka vojska će nastaviti da održava pretnju upotrebom sile protiv Sirije ako tamošnji režim odbije da sprovede dogovor o kontroli i uništenju hemijskog oružja, izjavio je sekretar za odbranu SAD Čak Hejgel

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.