Nafta pripada SIRIJSKOM NARODU i dalje ruke od nje RUSI ŽESTOKO ODGOVORILI TRAMPU

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 02:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nafta pripada SIRIJSKOM NARODU i dalje ruke od nje" RUSI ŽESTOKO ODGOVORILI TRAMPU

Potez američkog predsednika otvara niz teških pravnih pitanja

Rusija neće sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju sirijske nafte, to je nacionalna imovina naroda Sirije kojom bi trebalo da raspolažu građani te zemlje, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

- Nećemo sarađivati sa Amerikancima po pitanju sirijske nafte - rekao je Veršinjin novinarima. - Radi se o nacionalnoj imovini čitavog sirijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naroda. Uvereni smo da upravo sirijski narod treba da upravlja svojim prirodnim resursima uključujući i naftu.

Ranije je agencija AP, pozivajući se na izvore, saopštila da je američki predsednik Donald Tramp odobrio proširenje američke vojne misije radi obezbeđivanja naftnih polja u istočnoj Siriji.

Agencija je dodala da takav potez američkog lidera otvara niz "teških pravnih pitanja" među kojima je i to da li će američka vojska moći da napada sirijske, ruske ili druge snage u slučaju pretnje naftnim poljima.

Takođe se ističe da odluka američkog predsednika predviđa prisustvo stotina američkih vojnika u Siriji, uprkos činjenici da je ranije Tramp objavio povlačenje trupa iz ove zemlje.

Veršinjin je naveo da je Moskva spremna da sarađuje sa sirijskom vladom na obezbeđivanju kontrole i bezbednosti na teritorijama gde su se nalazili kampovi Sirijskih demokratskih snaga, u kojima su bili zarobljeni pripadnici Islamske države.

U oktobru je kurdska autonomna uprava teritorija na severoistoku Sirije objavila da je 785 stranaca povezanih sa Islamskom državom pobeglo iz logora Ajn Isa na severu zemlje, gde Turska sprovodi vojnu operaciju.

Logor se nalazi u provinciji Raka na teritoriji koju kontrolišu arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) - vojno krilo autonomne uprave na severoistoku Sirije. Irački ministar odbrane Nadžah el Šamri izjavio je da je zarobljeno nekoliko pripadnika Islamske države koji su pobegli iz Sirije u Irak.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.