Na SB UN većinom glasova odbijen i predlog Rusije o Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2018, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na SB UN većinom glasova odbijen i predlog Rusije o Siriji

Pored toga što je Rusija iskoristila veto na predlog SAD u Savetu bezbednosti UN o novoj istrazi o napadima hemijskim oružjem u Siriji, odbijen je i predlog Rusije da se formira novo telo za istragu navodnih napada.

SB UN odbacio je većinom glasova predlog Rusije kojim bi se formiralo novo istražno telo u cilju utvrđivanja odgovornosti o navodnim napadima.

Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli rekla je da nacrt rezolucije koji je predstavila Rusija nije nezavisan i objektivan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer bi dozvolio Rusiji da blokira nalaze istražnog tela, prenosi AP.

Ona je optužila Rusiju da štiti sirijskog predsednika Bašara al Asada, umesto da radi na jedinstvu SB UN.

Da bi nacrt rezolucije bio prihvaćen bilo je neophodno devet glasova "za" i da Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne iskoriste veto.

Za predlog Rusije glasalo je šest zemalja, dok je protiv predloga bilo sedam, uključujući SAD, Britaniju i Francusku.

Ministar spoljnih poslova Britanije Boris Džonson ocenio je da Rusija drži narod Sirije kao taoce, zato što nisu podržali nacrt rezolucije SAD u na sednici Saveta bezbednosti, koji bi za cilj imao da se utvrdi odgovornost za navodne hemijske napade u Siriji.

"Veoma je razočaravajuće što je Rusija iskoristila veto, a Kina je ostala suzdržana o predlogu da se otvori nova nezavisna istraga o napadima hemijskim oružjem u Siriji. Rusija drži narod Sirije kao političke taoce time što podržava režim koji je odgovoran za najmanje četiri napada hemijskim oružjem", rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Nebenzja: SAD da se uzdrže od akcije protiv Sirije

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja apelovao je na SAD da se uzdrže od bilo kakve akcije protiv Sirije zbog navodnog hemijskog napada.

"Pretnje koje iznosite u odnosu na Siriju trebalo bi sve da nas ozbiljno zabrinu, jer bismo se mogli naći na pragu veoma tužnih i ozbiljnih događaja", rekao je Nebenzja američkoj ambasadorki u UN Niki Hejli na sednici Saveta bezbednosti UN.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.