NVO: Turska granatirala Kurde u Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2016, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: Turska granatirala Kurde u Siriji

Turska vojska danas je granatirala sektore pod kontrolom kurdskih snaga u severnoj sirijskoj provinciji Alep, objavila je sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava. Prema navodima direktora ove nevladine organizacije Ramija Abdela Rahmana, turska artiljerija gadjala je sektore pod kontrolom jedinica za zaštitu kurdskog naroda (JPG), koji su vojni ogranak kurdske Partije demokratskog jedinstva (PDJ).

Turska smatra ovu partiju terorističkom organizacijom, povezanom s Radničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partijom Kurdistana (PKK) koja vodi pobunu na jugoistoku Turske.

Kurdske jedinice nedavno su od islamističkih pobunjenika povratila te delove teritorije u provinciji Alep, posebno sektor Minig. Uz podršku ruskih aviona, kurdske jedinice su u sredu zauzele vojnu bazu i grad Minig, koji se nalaze severno od velikog grada Alepa, i na desetak kilometara od turske granice. Jedan kurdski izvor rekao je za Frans pres da su Turci gadjali vojni aerodrom u Minigu, koji su kurdske snage povratile 10. februara.

Objava o artiljerijskom napadu stigla je ubrzo posle izjave turskog premijera Ahmeta Davutoglua da će krenuti u vojnu akciju u Siriji protiv kurdskih snaga.

Aerodrom u Minigu nalazi se izmedju dva strateška puta koji vode od Alepa do Azaza na severu.

Portparol turskog ministra spoljnih poslova rekao je za AP da nemaju informacije o tom prekograničnom granatiranju.

Turske snage su više puta gadjale teritoriju pod kontolom kurdskih snaga u Siriji.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.