NOVI KADROVI SA RATIŠTA: Opšte slavlje ovih dana među džihadistima ISIS-a u Siriji, evo i zašto (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2022, 20:21

NOVI KADROVI SA RATIŠTA: Opšte slavlje ovih dana među džihadistima ISIS-a u Siriji, evo i zašto (FOTO)

Njihove ćelije su rasute po celoj zemlji

Ćelije ISIS-a u Siriji zaklele su se na vernost novom vođi terorističke grupe Abu al Huseinu al-Hašimiju al-Kuraišiju. Imenovanje Abu al-Huseina za novog vođu ISIS-a objavljeno je u zvaničnoj audio poruci koja je objavljena 30. novembra. Lider je nasledio Abu al-Hasana al-Hašimija al-Kuraišija.

Amak, glavna novinska agencija ISIS-a, objavila je fotografije na kojima se vide teroristi u različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delovima Sirije koji se zaklinju na vernost svom novom vođi.

ISIS održava prilično veliko prisustvo u centralnom regionu Sirije, gde njene ćelije već oko četiri godine vode pobunu protiv vladinih snaga. Teroristička grupa je takođe prisutna u južnom regionu pod kontrolom vlade. Njen bivši vođa Abu al-Hasan ubijen je tamo u zajedničkoj bezbednosnoj operaciji vladinih snaga i bivših pobunjenika sredinom oktobra.

ISIS fighters in Syria took an oath of allegiance to the new leader of the organization pic.twitter.com/k9x7DlaktR

— /Spriter/ (@Spriter0000) December 2, 2022

Područja pod turskom okupacijom u severnom regionu i severozapadnom regionu Velikog Idliba, koji drži Hajat Tahrir al-Šam povezan s Al Kaidom, dom su velike mreže ćelija ISIS-a. Mnogi visoki lideri terorističkih grupa ubijeni su u američkim napadima i napadima bespilotnih letelica u dva regiona u poslednjih nekoliko godina.

ISIS je takođe prisutan i aktivan u severoistočnom regionu gde koalicija predvođena SAD i njen zastupnik, Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, imaju kontrolu. Teroristička grupa ima posebno jak uticaj na periferiji grada Rake i jugoistočnom delu Deir ez Zora.

Prisustvo terorističke grupe u Siriji verovatno neće uskoro prestati. Međutim, pritisak svih zaraćenih strana u zemlji bez sumnje otežava ćelijama grupe da funkcionišu kao i ranije.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.