NA POMOLU NOVI AMERIČKI NAPAD NA SIRIJU?! Asad poslao silnu vojsku da odbrani OVIH sedam ključnih gradova?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 07:32

NA POMOLU NOVI AMERIČKI NAPAD NA SIRIJU?! Asad poslao silnu vojsku da odbrani OVIH sedam ključnih gradova?!

Obe strane gomilaju trupe

Koalicija predvođena SAD i njeni zastupnici okupili su velike snage na liniji kontakta sa Sirijskom arapskom vojskom (SAA) i njenim saveznicima u pokrajini Deir ez Ezor, izvestio je Sputnjik.

Pozivajući se na lokalne izvore, ruska novinska agencija je saopštila da su Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD rasporedile stotine vojnika i vozila duž linije kontakta na istočnoj obali reke Eufrat.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Snage SDF-a su dovele velika vojna pojačanja koja se sastoje od preko 500 oklopnih vozila, uključujući i vozila američke proizvodnje, iz grada Kamišlija na severu provincije Hasaka, u gradove Žadid Akidat, Busira, Šuhail, Izba, kao i oblast Mamal i naftna polja Al-Omar, u kojima se nalazi ilegalna američka baza, u istočnom Deir ez Zoru - rekao je izvor.

Vojno jačanje SDF-a došlo je usred povećanja američkih letova preko istočne obale Eufrata i nakon što je koalicija postavila osmatrački balon nad svojom bazom u naftnom postrojenju Konoko, koje se takođe nalazi u istočnom Deir ez Zoru.

Ranije ovog meseca, koalicija je rasporedila dodatna pojačanja u svojim bazama u Al-Omar i Konoko i održala seriju vojnih vežbi sa svojim saveznicima.

Kako prenosi Sputnjik, jedan broj boraca SDF-a govorio je o američkom planu za napad na sedam ključnih gradova na istočnoj obali Eufrata, Hatlu, Dženeinu, Murat, Mazlum, Husainiju, Tabiju i Kašam, koji drže SAA i njeni saveznici.

Međutim, lokalni izvori su demantovali ove tvrdnje i rekli novinskoj agenciji da je SDF rasporedio velike snage iz Hasake u istočnu oblast Deir ez Zora jer želi da zameni lokalne arapske borce nakon porasta napada ISIS-a u toj oblasti.

Iako se čini da je napad koalicije predvođene SAD i njenih saveznika malo verovatan, SAA i njeni saveznici preduzimaju mere predostrožnosti. Velika pojačanja su navodno raspoređena u poslednjih nekoliko dana duž zapadne obale Eufrata, kao i u sedam gradova koje drži Damask na istočnoj obali.

Vredi napomenuti da tenzije između američkih i ruskih snaga u Siriji već neko vreme rastu, a obe strane optužuju drugu za kršenje protokola o bezbednosti letenja nad ratom razorenom zemljom.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.