Moskva: SAD sprečavaju Siriju da povrati teritorije pod proameričkih snaga

Izvor: Vostok.rs, 17.Mar.2018, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: SAD sprečavaju Siriju da povrati teritorije pod proameričkih snaga

Jedinice američke vojske locirane na istoku provincije Deir ez Zor, protive se povratku tih područja pod kontrolu sirijskih vlasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Važan fokus sirijskih vlasti je povratak stanovništva u istočne regione pokrajine Deir ez Zor, pod kontrolom pro-američkih snaga iz tzv. "Sirijskih demokratskih snaga" (SDS). Jedinice američke vojske locirane u ovim oblastima protive se obnovi sirijskih državnih institucija", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kao se navodi u Ministarstvu, sirijske snage nisu su u stanju da se vrate na istočnu obalu Eufrata zbog nedostatka rečnih prelaza, koje je prethodno bombardovala koaliciju predvođena SAD.

Pored toga, Ministarstvo odbrane je optužilo Sjedinjene Države da ne dozvoljavaju dolazak u Raku humanitarnih organizacija i misije UN-a za procenu humanitarne katastrofe.

"Pod ruševinama i dalje leži hiljade tela u raspadanju, civila i militanata, ubijenih tokom bombardovanja Rake od strane američke koalicije. U gradu već postoje infekcije zaraznih bolesti, koje prete da dolaskom toplote prerastu u epidemije" dodaje se u saopštenju.

Ranije je predstavnik Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov rekao da je u onim delovima Sirije, koje kontroliše koalicija SAD i potčinjene jedinice militanata, došlo do strašne humanitarne situacije, a da su same oblasti postale "crne rupe", teritorije koje su potpuno nedostupne, niti za sirijsku vladu, niti za međunarodne posmatrače. 

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.