Mogerini za posrednički mir u Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2017, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini za "posrednički mir" u Siriji

Siriji je potreban "posrednički mir" koji podržava međunarodna zajednica, umesto "posredničkog rata" koji besni već šest godina u toj zemlji i u kojem je stradalo oko 320.000 ljudi, poručila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Rojters podseća da je rat u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Siriji doveo do raseljivanja više miliona ljudi, a taj trend se nastavlja, u velikoj meri zbog, kako navodi, neuspeha međunarodne zajednice da postigne saglasnost o tome kako okončati rat.

SAD i Rusija, zajedno sa svojim regionalnim saveznicima podržavaju suparničke strane u ratu, dodaje britanska agencija.

Mogerini je više meseci razgovarala sa osam regionalnih igrača na Bliskom istoku, među kojima su Iran, Saudijska Arabija, Turska i Liban, u potrazi za minimumom zajedničkog jezika između tih zemalja o tome kako bi mogao da izgleda budući mir u Siriji.

"Naša saradnja sa njima će se nastaviti, kako u sadašnjosti, u smislu pružanja podrške sirijskim izbeglicama kojima oni pružaju utočište, tako i u smislu preokretanja na neki način posredničkog rata u posrednički mir. Verujem da postoji neki zajednički osnov koji se može naći među međunarodnim igračima, uz regionalne aktere koji mogu da olakšaju taj proces", rekla je Mogerini novinarima.

Evropska unija pretila je da neće platiti rad na rekonstrukciji ukoliko Rusija i njen saveznik sirijski predsednik Bašar el Asad u potpunosti slome opoziciju u Siriji, koju podržava Zapad.

Evropski zvaničnici tvrde da su se države Bliskog istoka saglasile da ne žele zamrzavanje sukoba u Siriji jer bi to nastavilo da "pothranjuje nestabilnost na njihovom pragu" narednih godina.

Britanska agencija podseća da je krajem februara održana još jedna runda pregovora u Ženevi, uz posredovanje UN, između predstavnika vlade i opozicionih grupa u Siriji, koje traže odlazak Asada s vlasti.

"Verujem da može da postoji prostor za sve međunarodne igrače i naročito sve regionalne aktere da vide da je daleko pogodije u ovom trenutku da se ovo preokrene u posrednički mir i omogući Siriji da se nakako ponovo pokrene", rekla je Mogerini.

U Briselu će 5. aprila biti održana međunarodna konferencija o Siriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mogerini za mir u Siriji uz podrššku međunarodne zajednice

Izvor: Blic, 15.Mar.2017, 01:15

Siriji je potreban "posrednički mir" koji podržava međunarodna zajednica, umesto "posredničkog rata" koji besni već šest godina u toj zemlji i u kojem je stradalo oko 320.000 ljudi, poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini...Rojters podseća da je rat...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.