Ministar odbrane Irana u Siriji

Izvor: B92, 26.Avg.2018, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar odbrane Irana u Siriji

Damask -- Iranski ministar odbrane Amir Hatami, doputovao je u Damask na razgovore o jačanju saradnje Irana i Sirije.

Očekuje se da će ga primiti i sirijski predsednik Bašar el Asad, javili su mediji.

Iran je, uz Rusiju, glavni saveznik vlade u Damasku u sedmogodišnjem građanskom ratu u Siriji u koju je poslao hiljade vojnih savetnika i pripadnika paravojnih jedinica, što je doprinelo da se preokrene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tok rata.

Hatami je, kako prenosi iranska Press TV, izjavio da se nada da Iran može da igra "pozitivnu ulogu" u obnovi Sirije, a poluzvanična iranska novinska agencija Fars izvestila je da se očekuje da dve zemlje potpišu sporazume o jačanju vojne i odbrambene saradnje.

Iran je prisutan u Siriji na poziv sirijske vlade i "nijedna treća strana ne može da utiče na prisustvo iranskih savetnika" u toj zemlji, rekao je novinarima u Damasku Hatami, aludirajući na stav Izraela, koji se tome žestoko protivi.

Poseta iranskog ministra dolazi u trenutku kada se sirijske snage pripremaju za ofanzivu na provinciju Idlib na severu zemlje, poslednje veliko uporište pobunjenika, ali i terorističke mreže Al Kaida.

Ta provincija, u kojoj živi oko tri miliona ljudi, graniči se s Turskom, koja strahuje da bi ofanziva sirijskih snaga mogla da izazove humanitarnu i bezbednosnu katastrofu.

Idlib je bio glavna tema razgovora ministara inostranih poslova Turske i Rusije Mevluta Čavušoglua u petak u Moskvi. Turska se zalaže za odlaganje ofanzive, dok je Rusija izrazila rastuće nestrpljenje s prisustvom pobunjenika u toj provincije, iz koje napadaju njene snage u Siriji.

Novi samti Turske, Rusije i Irana, koje posreduju u sirijskom sukobu, očekuje se početkom septembra u Teheranu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.