Merkelova podržala predlog Turske za Siriju

Izvor: B92, 15.Feb.2016, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova podržala predlog Turske za Siriju

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je predlog Turske da se iznad delova Sirije uspostavi zona zabrane leta.

Ona je navela da će to ublažiti tešku situaciju u kojoj se nalaze raseljeni Sirijci.

"U trenutnoj situaciji bi bilo dobro da postoji takvo područje na kojem nijedna od zaraćenih strana neće moći da vrši vazdušne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udare, odnosno da bude uspostavljena zona zabrane leta", rekla je Merkelova u intervjuu nemačkom listu "Štutgarter cajtung", a prenela je agencija AFP.

Ona je priznala da je nemoguće pregovarati sa "teroristima iz Islamske države, ali ukoliko bude moguć dogovor koalicije protiv sirijskog predsednika Bašara Asada i njegovih pristalica, to bi bilo dobro".

Turska, koja je dosad prihvatila oko 2,2 miliona sirijskih izbeglica, predložila je uspostavljanje bezbedne zone unutar Sirije, gde bi izbegli mogli da pronađu utočište.

Diplomate svetskih sila su na pregovorima u Minhenu u petak dogovorili "prekid neprijateljstava" u Siriji u roku od nedelju dana, što predstavlja jedan od mnogih pokušaja da se okonča petogodišnji konflikt u Siriji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.