Mektić: U sirijskom kampovina 260 državljana BiH

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mektić: U sirijskom kampovina 260 državljana BiH

BiH će dozvoliti povratak svojim državljanima koji su smešteni u kampovima u Siriji i kojih je trenutno 260, rekaoje ministar bezbednosti te države Dragan Mektić.
Mektić je rekao da je to obaveza bosanskohercegovačkih vlasti, a da će počinioci krivičnih dela povezanih s terorizmom biti procesuirani u Bosni i Hercegovini, prenosi Kliks.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Prihvatićemo osobe za koje se nesumnjivo utvrdi da su građani Bosne i Hercegovine", rekao je Mektić.
Od njih 260, oko stotinu su muškaraci, dok su ostalo žene i deca, a Mektić je dodao da će se žene tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, ali i da će sve koje su bile pripadnice takozvane Islamske države, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred pravosuđem BiH i u skladu sa zakonima.
Već je usaglašen mehanizam prema kojem će se utvrdititi identitet dece rođene u Siriji i Iraku, a koja se nalaze u kampovima u Siriji. Identitet će se utvrđivati pre deportacije.
Ministar sigurnost BiH u tom kontekstu je podvukao da se mora tačno utvrditi ko su biološki roditelji toj deci i imaju li ona pravo na državljanstvo BiH.
"Niko ko nema državljanstvo BiH neće biti prihvaćen. Krajnja mjera biće DNK analiza", rekao je Mektić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"KRAJNJA MERA DNK ANALIZA" U Siriji 260 osoba iz BiH, Mektić poručuje da će biti prihvaćeni oni koji IMAJU DRŽAVLJANSTVO

Izvor: Blic, 11.Nov.2019

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić danas je potvrdio kako će BiH dozvoliti povratak državljanima BiH koji su trenutno smešteni u kampovima u Siriji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.