Masakr u Alepu

Izvor: BKTV News, 03.Okt.2012, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr u Alepu

U eksploziji tri auto-bombe u Alepu poginulo 40 a povređeno 90 ljudi. Za tri meseca utrostučen broj izbeglica iz Sirije, i sada ih ima više od 300.000.
Tri auto-bombe eksplodirale su u centru Alepa, u okolini trga Sadalah al-Džabiri, blizu kluba vojnih oficira i jednog hotela, usmrtivši 40 i ranivši 90 ljudi.
“Većina poginulih i ranjenih su pripadnici vladinih snaga. Mete eksplozija bili su oficirski klub i kontrolni punktovi vojske”, navela je nevladina organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Opservatorija za ljudska prava, pozivajući se na bolničke izvore.
Dva automobila-bombe eksplodirala su u centru Alepa u razmaku od jednog minuta, nedaleko od oficirskog kluba na trgu Sadalah el-Džabiri, rekao je Frans presu neimenovani izvor iz vojske.
Treći automobil-bomba eksplodirao je potom 150 metara od trga, u četvrti Bab Džnein. U tom napadu ubijena su najmanje trojica vojnika, navodi isti izvor.
Lokalne vlasti saopštile su da je poginulo 27 ljudi. Državna televizija je prikazala snimke najmanje dve potpuno uništene zgrade i izvlačenja tela iz ruševina.
“Broj žrtava bi mogao biti i veći zato što su mnogi teško ranjeni”, rekao je zvaničnik za AFP. Na mnogim visokim zgradama koje se nalaze na trgu uništene su fasade, a na ulici je napravljen krater, prenosi Rojters.
Pobunjenici su prošle nedelje pokrenuli novu ofanzivu kako bi zauzeli grad koji je do jula bio pod Asadovom kontrolom. Oni tvrde da kontrolišu najveći deo Starog grada u Alepu, ali pokušavaju da zadrže svoje pozicije koje su izložene teškoj artiljerijskoj vatri.
Pobunjeničke snage se nalaze u istočnom, a Asadove u zapadnom delu Alepa. U požarima izazvanim borbenim dejstvima izgorela je istorijska pijaca u Starom gradu koja se nalazi na listi svetske baštine.
Opozicioni aktivisti tvrde da je od početka pobune protiv Asada pre 18 meseci poginulo 30.000 ljudi. U međuvremenu je pobuna prerasla u građanski rat.
Asad je držao Alep pod kontrolom tokom najvećeg dela pobune. Dok su se prodemokratski protesti širili, mnogi bogati trgovci i manjinske grupe su izabrali neutralnost strahujući od nestabilnosti.
Sirijske vlasti pobunu nazivaju “terorističkom” zaverom koja ima podršku iz inostranstva.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Bombaški napad u Halepu: 40 poginulih, 90 ranjenih

Izvor: SandzakPress.net, 04.Okt.2012, 00:07

Sirija – U jutrošnjem bombaškom napadu na vojni centar sirijske vojske u središtiu Halepa poginulo je najmanje 40, a povrijeđeno više od 90 osoba. Objekat vojnog cenTra pretrpio je i veliku materijalnu štetu, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Sirije. Napad je izveden sa tri automobila...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.