MIROVNI PREGOVORI O SIRIJI: Sastanak sutra u Astani

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2017, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIROVNI PREGOVORI O SIRIJI: Sastanak sutra u Astani

U kazahstansku prestonicu dosad stigli specijalni izaslanik UN za Sirijiu, delegacije Rusije, Irana i Turske

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura stigao je u Astanu kako bi prisustvovao mirovnim pregovorima o Siriji koji će 23. januara biti održani u kazahstanskoj prestonici, što je potvrdio portparol Ministarstva spoljnih poslova Kazahstana Anuar Žajnakov.

- De Mistura je stigao sinoć u Astanu - rekao je Žajnakov i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se očekuje i dolazak delegacije sirijske opozicije.

Ruska novinska agencija TAS S navodi da bi u pregovorima trebalo da učestvuju predstavnici sirijske vlade i opozicije koja je pod oružjem, kao i delegacije zemalja koje igraju ključnu ulogu u razrešenju sirijskog sukoba. Dodaje se da će konačna lista učesnika tek biti objavljena, kao i da su delegacije Rusije, Irana i Turske već stigle u glavni grad Kazahstana.

Američki Stejt department saopštio je juče da neće poslati delegaciju na pregovore o Siriji u kazahstansku prestonicu, a kao razlog su navedene hitne obaveze u vezi sa smenom vlasti u Vašingtonu.  Kako prenosi Rojters Vršilac dužnosti portparola Stejt departmenta Mark Toner rekao je da će Sjedinjene Američke Države na tim pregovorima predstavljati američki ambasador u Kazahstanu Džordž Krol.

- S obzirom na to da smo imali predsedničku inauguraciju i obaveze u vezi sa smenom, delegacija iz Vašingtona neće učestvovati na toj konferenciji - naveo je Toner.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je insistirao na njihovom učešću u predstojećim pregovorima. Više o tome OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Turska: Cilj pregovora u Astani jeste poziv na mirno rešenje sukoba u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2017

Glavni cilj pregovora u Astani jeste poziv da se mirno reši sukob u Siriji, smatra glavni savetnik predsednika Turske Jalčin Topču.. . Međunarodni sastanak o rešavanju sirijske krize u Astani počeće 23. januara. U prestonicu Kazahstana već su stigle delegacije Irana, Turske i Rusije.. . „Tokom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.