Lukšić: Odgovorno smo postupili

Izvor: B92, 12.Sep.2013, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić: Odgovorno smo postupili

Podgorica -- Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić ponovio je da pridruživanje Podgorice zajedničkoj izjavi o Siriji predstavlja odnos prema upotrebi hemijskog oružja.

On je rekao i da je spreman da se odazove eventualnom pozivu na kontrolno saslušanje u parlamentu povodom tog njegovog stava.

Opozicioni Demokratski front saopštio je ranije danas da će tražiti vanrednu sednicu skupštinskog Odbora za medjunarodne odnose na kojoj bi se saslušao Lukšić, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluke da se zvanična Podgorica pridruži optužbama na račun sirijske vlasti.

"Pridruživanje Crne Gore zajedničkoj izjavi o Siriji, usvojenoj na marginama sastanka G20 u Sankt Petersburgu, koju su do sada podržale 33 zemlje, odgovoran je odnos Podgorice prema globalnim pretnjama kakva je upotreba hemijskog oružja, kakav se i očekuje od članice Saveta UN za ljudska prava”, saopšteno je iz Lukšićevog kabineta.

Činjenica, kako se navodi, da je tu izjavu podržao veliki broj država, medju kojima su i SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, pokazatelj je široke medjunarodne podrške kada su u pitanju bezbednosni globalni rizici i pretnje.

"Na to nas obavezuju univerzalne vrednosti koje delimo sa našim medjunarodnim partnerima iz EU I NATO u pogledu zajedničke spoljne i bezbednosne politike koja podrazumeva izgradnju medjusobnog poverenja u situacijama medjunarodnih izazova. Istovremeno, to je izraz našeg opredeljenja da, iako mala država, budemo deo globalnog sistema bezbednosti i time damo svoj doprinos stabilnosti i miru u svetu”, stoji u saopštenju.

Ističe se da je Crna Gora samo dala podršku medjunarodnim naporima kako bi se u potpunosti sprovela zabrana korišćenja hemijskog oružja u Siriji.

"Isto tako, to ničim ne implicira slanje naših vojnika bilo gde, pa to ocenjujemo neprikladnom manipulacijom", navodi se u saopštenju Lukšićevog kabineta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.