Lisice za putnike u Irak i Siriju

Izvor: B92, 25.Avg.2014, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lisice za putnike u Irak i Siriju"

Gradonačelnik Londona izjavio da u slučaju Britanaca koji putuju u Irak ili Siriju ne treba da se primenjuje princip nevinosti dok se ne dokaže krivica.

Boris Džonson je u autorskom članku u listu "Dejli telegraf" naveo da bi trebalo da bude uveden zakon prema kojem će se svako ko putuje u Irak i Siriju automatski smatrati teroristom, ukoliko svoje putovanje prethodno ne najavi britanskim vlastima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je istakao da Britanija mora da se uhvati u koštac sa ekstremističkom organizacijom Islamska država i pokuša što pre da je uništi, jer će u suprotnom "talas terorizma doći i na naš prag".

Gradonačelnik Londona je naveo da onima koji "obećavaju vernost terorističkoj državi" treba da bude oduzeto britansko državljanstvo i apelovao na "brzu i sitnu promenu zakona", prema kojoj bi se pretpostavljalo da oni koji putuju na ratna područja bez prethodnog obaveštavanja britanskih vlasti to rade u svrhu učestvovanja u terorističkim aktivnostima.

"Moramo svima jasno i glasno da stavimo do znanja da će biti uhapšeni ako bez opravdanog razloga putuju u Siriju ili Irak. Trenutno je policiji veoma teško da spreči ljude da preko Nemačke otputuju u te zemlje i tamo se bave svojim užasnim džihadističkim aktivnostima, a zatim se vrate u Britaniju", napisao je DŽonson.

On je dodao da, iako je zbog vojnih intervencija poslednjih godina britanska javnost nevoljna da se upliće u inostrane sukobe, "ne činiti ništa je sigurno najgore što može da se uradi", upozorivši i da "ludaci iz Islamske države" moraju da budu neutralisani.

"Čemu nam služi budžet za odbranu ako makar ne pokušamo da sprečimo osnivanje terorističkog kalifata, koji je duboko protivan svim vrednostima moderne civilizacije", istakao je DŽonson.

Komenarišući nedavno ubistvo američkog novinara DŽejmsa Folija, kojem je nakon dve godine u zarobljeništvu zasad nepoznati džihadista odrubio glavu, DŽonson je naveo da većina Britanaca želi da "neko dodje sa minobacačem i što je pre moguće ubije Folijevog ubicu", koji bi, prema navodima sa snimka objavljenog posle ubistva, mogao da bude Britanac.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.