Lavrov i Keri: uništavanje sirijskog hemijskog oružja teče po planu

Izvor: Vostok.rs, 20.Nov.2013, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov i Keri: uništavanje sirijskog hemijskog oružja teče po planu

20.11.2013. -

Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Džon Keri izjavili su da u procesu uništavanja sirijskog hemijskog oružja nema nepredviđenih situacija. Retko se može čuti da rukovodilac ruskog MSP i američki državni sekretar govore bukvalno u isti glas: ispod Lavrovljevih reči može se staviti potpis Kerija i obrnuto.

Sergej Lavrov u današnjem intervjuu ruskim medijima je rekao.

- Sirija je pružila podatke o svim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << lokacijama gde čuva svoj arsenal hemijskog oružja u rokovima koje je utvrdila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, takođe je u roku uništila proizvodnu bazu hemijskog oružja (to je u stvari najprostije – iseći gvožđe), što je bilo široko prikazano u medijima. Sada se radi na rešavanju praktičnih pitanja transporta rezervi hemijskih otrovnih supstanci radi njihovog izvoženja u treću zemlju radi uništavanja.

Obojica ministara su posavetovala da se ne dramatizuje odluka Albanije da ne primi hemijsko oružje Sirije. Postoje i druge varijante za njegovo uništavanje.

- Pred očima međunarodne zajednice odvija se istaknuti događaj. Arsenale hemijskog oružja jedne zemlje stavljaju se pod kontrolu međunarodne organizacije koja je privržena izvoženju ovog naoružanja iz Sirije do kraja godine. Ali to ne znači da mi nemamo alternativu. U stvari imamo dve alternativne varijante koje će nam omogućiti da uništimo oružje, poštujući plan.

Keri nije saopštio detalje. Eksperti govore da može biti reči ili o pokretanju fabrike za uništavanje hemijskog oružja u Libiji, ili o konzervaciji najopasnijeg (i najmanjeg) dela sirijske hemije i njegovom zakopavanju na teritoriji zemlje. Ovo oružje može da bude uništeno kasnije, kada se situacija u Siriji stabilizuje.

U zapadnoj štampi pominjalo se da hemijsko oružje pristaju da prime Francuska i Belgija. Kako tvrde ruski eksperti, to sve liči na novinarske patke. Ni Francuska, ni Belgija tim pre nemaju dovoljne kapacitete za uništavanje otrovnih supstanci, i nisu mogle da pristanu da prime hemijsko oružje, kaže analitičar IMEMO RAN Natalija Kalinjina.

- Ne mislim da će ovakva odluka Albanije prikočiti proces. Konačni rok prevoza oružja označen je u planu Organizacije za zabranu hemijskog oružja 5. februara 2014. godine. Vremena još ima. Posebno opasne komponente treba da budu prenete do 31. decembra. Reč je o maloj količini i ako bude doneta odluka za konkretnu zemlju, one mogu biti prebačeno za jedan dan.

Izvoženje hemijskog oružja u Rusiju, između ostalog kao i u SAD, može da se isključi, čak bez obzira na to što oni imaju objekte za takvu proceduru, smatra Natalija Kaljinjina. Prema ruskom zakonodavstvu zabranjen je čak transport hemijskog oružja po zemlji, da ne govorimo o uvozu stranog oružja.

Sva odbijanja već izrečena ili predstojeća ne treba interpretirati kao neuspeh samog procesa. Ukupno treba uništiti oko 1,300 tona otrovnih supstanci. Prema preciziranom planu Organizacije za uništavanje hemijskogo oružja sirijsko oružje treba da bude potpuno uništeno do kraja 2014. godine.

Andrej Fedjašin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.