Lavrov i Keri se dogovorili da forsiraju pripremu za Ženevu-2

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2013, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov i Keri se dogovorili da forsiraju pripremu za Ženevu-2

07.10.2013. -

Na samitu u indonezijskom Baliju Sergej Lavrov i Džon Keri su uporedili časovnike povodom hemijskog razoružanja u Siriji. Diplomate su ostale zadovoljne kako je Damask pristupio realizaciji odluke Organizacije za zabranu hemijskog oružja i SB.

Državni sekretar SAD čak je prvi put za sve vreme konflikta pohvalio delovanje rukovodstva Sirije. Od trenutka stupanja Džona Kerija na dužnost to je bilo 11. i jedan od najproduktivnijih susreta, podvukli >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su ministri. Potpisavši posle njega sporazum o nacionalnim centrima za smanjenje nuklearne opasnosti, Lavrov i Keri su izjavili da nikakve pauze u odnosima Rusije i SAD ne može biti.

Pregovori sa američkim kolegom otvorili su radni program Lavrova na samitu ATES. Uoči sastanka potvrđena je informacija da će glavna tema biti sirijsko regulisanje – u kontekstu realizacije inicijative uništavanja hemijskog oružja. Još prošle nedelje bilo je planirano da će ovo pitanje biti centralno na pregovorima predsednika. Ipak Obama na Bali nije doputovao, što je automatski korigovalo dnevni red ministarskog sasanka. Ipak ni perspektiva da se radi za četvoro, ni rani jutarnji sat – bilaterlni sastanak započeo je u devet – nisu pomračili raspoloženje Lavrova i Kerija. Na pregovore došli su skoro istovremeno, mnogo su se osmehivali dok su išli ka hotelu gde je trebalo da protekne sastanak. A državni sekretar je čak na izvesno vreme odvratio pažnju na ribice koje su plivale u bazenu.

Ministri su se osmehivali i za vreme protokolarnog fotografisanja, i već kasnije na završnoj konferenciji za štampu. Radi se o tome što su pregovori bili najproduktivniji od našeg sastanka u Ženevi koji je označio preokret, objasnio je uzrok takvog optimizma Džon Keri. Naravno da se o glavnoj, hemijskoj temi na konferenciji za štampu najviše govorilo. Tempo kojim teče proces uništavanja arsenala hemijskog oružja u Siriji uliva nadu. Vlasti Sirije zaista otvoreno sarađuju sa međunarodnom zajednicom i dalje će ispunjavati sve usvojene obaveze, izjavio je Sergej Lavrov.

- Zadovoljni smo kako se ovaj proces razvija. Nemamo osnove da smatramo da će se ovakva besprekorna saradnja sirijske vlade nekako promeniti. Ruska strana će činiti sve neophodno u kontaktima sa Damaskom da se ova saradnja nastavi bez ikakvih problema i nadalje.

Pri tome Lavrov je napomenuo: rezolucija SB UN obavezna je za izvršenje za sve strane u konfliktu, a to znači da opozicija takođe treba da sarađuje po pitanju hemijskog razoružanja. Ali za sada postoje sve osnove da se smatra da se to neće desiti, pošto će ekstremisti u njenim redovima pokušati da osujete ovaj proces, podvukao je ruski ministar. Njegov američki kolega je nazvao poslednji proboj u hemijskom pitanju jedinstvenim slučajem. Džon Keri je čak odao priznanje naporima koje preduzima zvanični Damask. Za sve vreme sirijske krize to je prvi slučaj kada se SAD izražavaju pozitivno o Bašaru Asadu. Ipak po drugom sirijskom pitanju – organizaciji mirovnog procesa, za sada nema očiglednog progresa. U ponedeljak Džon Keri je izjavio da Ženeva-2 može da se održi već druge nedelje novembra. Njegov ruski kolega je bio oprezniji u prognozama, mada je istakao: uskoro će proces priprema za sazivanje mirovne konferencije biti ubrzan:

- Zalažemo se za to da međunarodna konferencija bude održana već sredinom novembra. I mi smo se danas dogovorili o onim koracima koje treba preduzeti kako bi i vlada i opozicija došle na ovu konferenciju potpuno spremne da u punoj meri ispune dogovore Ženevskog komunikea. Razume se, još treba formirati konkretni sastav delegacije i spoljne učesnike. Rusija i SAD zajedno sa specijalnim predstavnikom UN i Arapske lige Brahimijem i drugim partnerima će se i predstojećih dana time konkretno baviti.

Na pregovorima su ministri, naravno, razmatrali iransku temu. Naredne nedelje u Ženevi će proteći nova runda pregovora šestorke posrednika sa Teheranom. Po rečima Lavrova, ova odluka može da bude osnova za proboj po pitanju iranskog nuklearnog programa.

- Računamo da ovi prilično pozitivni signali koje su predsednik i ministar inostranih poslova Irana prenosili u toku sastanka na marginama Generalne skupštine UN, biti materijalizovani u konkretne dogovore u toku pregovora koji se obnavljaju naredne nedelje.

Lavrov je podvukao značaj budućeg susreta i kasnije, kada su ga zamolili da prokomentariše poslednju izjavu šefa iranske diplomatije Zarifa da su tobože poslednji predlozi šestorke postali stvar istorije. Po mišljenju ministra, Teheran jednostavno želi da postigne veću jasnost od partnera na predstojećem susretu. Džon Keri takođe je rekao da poslednje izjave Teherana ulivaju nadu. Ali pri tome je istakao: poslednji kontakti SAD i Irana ne mogu se nazvati zbližavanjem, oni samo otvaraju nove mogućnosti za naše zemlje. U vezi sa tim takođe ne treba govoriti o tome da SAD mogu da revidiraju planove postavljanja EvroPRO, jer iranska nuklearna opasnost i dalje je realna, rezimirao je državni sekretar.

Polina Černica,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.