Lavrov: Sekretarijat UN-a tajno zabranio pomoć sirijskoj ekonomiji

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2018, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Sekretarijat UN-a tajno zabranio pomoć sirijskoj ekonomiji

Sekretarijat UN tajno je zabranio odeljenjima svoje organizacije da učestvuju u obnovi sirijske ekonomije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Pokazalo se da je političko odeljenje Sekretarijata UN još u oktobru prošle godine objavio i distribuirao tajnu direktivu kojom se organizacijama koje ulaze u ovaj sistem zabranjuje da učestvuju u svim projektima za obnovu sirijske ekonomije. Samo humanitarna pomoć, ništa više od toga“, naglasio je ruski ministar. 


Prema njegovim rečima, uslov za obnavljanje Sirije uslovljen je "napretkom u političkoj tranziciji".

Lavrov je ukazao na neprihvatljivost pokušaja pojedinih zemalja da manipulišu sekretarijatom UN-a, te je ukazao zapadnim partnerima da napuste pokušaje da koriste međunarodne organizacije "u mraku".

"Pitao samo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša zašto su takva pitanja predmet nekih tajnih internih direktiva, i zbog čega sa njima nije upoznaz Savet bezbednosti koji se direktno bave pitanjem Sirije, i zašto se takve odluke donose bez otvorene objektivne analize stanja u zemlji", naglasio je Lavrov.

Napomenuo je da da je generalni sekretar UN-a obećao da će razmotriti ovu situaciju.

Ministar je takođe naglasio da Visoki komesarijat UN-a za izbeglice ne bi trebao da postane filijala zapadnih zemalja. Tako je Lavrov prokomentarisao saopštenje komesara Filipa Grandija, koji je rekao da je nemoguće vratiti izbeglice u Siriju pod trenutnim opasnim uslovima.

"Rečeno nam je da je poverenik imao u vidu sledeće - sve dok ne postoji proces tzv. političke tranzicije, glavni donatori, a to je zapad, pre svega, neće dati novac za obnovu infrastrukture i ekonomije u celini. Izneli smo naš stav da postoje i drugi donatori osim zapadnih", dodao je Davrov.

Centar za prijem izbeglica je saopštio da je više od 1,7 miliona Sirijaca izrazilo želju da se vrati u svoje domove, od kojih je najviše u Libanu, Turskoj i Nemačkoj. Sirijske vlasti su osnovale koordinacioni štab za povratak izbeglica u svoju domovinu, na čelu sa ministrom lokalne samouprave Huseinom Mahjuom. 


Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut


Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.