Lavrov: Predlozi SAD u vezi sa Alepom vode u ćorsokak

Izvor: RTS, 14.Dec.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Predlozi SAD u vezi sa Alepom vode u ćorsokak

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da predlozi SAD da se proglasi pauza u neprijateljskim dejstvima u Siriji, kako bi se napravili koordinisani koridori za povlačenje naoružanih ljudi i civila iz istočnog Alepa, vode ka ćorsokaku.
Lavrov smatra da će to značiti da će ekstremisti još jednom imati priliku za oporavak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Nadam se da će prestati da štede naoružane ljude, da će SAD kao ozbiljna sila iskoristiti svoj uticaj na ekstremiste i one koji kontrolišu naoružane ljude i da ćemo konačno moći da rešimo problem, pošteno i pre svega vodeći računa o civilnom stanovništvu", rekao je Lavrov.
Šef ruske diplomatije je, na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, naveo da ne isključuje mogućnost da napad Islamske države na sirijski grad Palmiru iz iračkog Mosula ima za cilj da skrene pažnju sa Alepa.
"Palmira, ofanziva ID iz Iraka, iz Mosula, ofanziva na tri teritorije kojima patrolira koalicija sa SAD na čelu – sve to nagoveštava da je reč o organizovanom i koordinisanom napadu kako bi se oporavili ekstremisti koji su ušli u istočni Alep", rekao je Lavrov.
Lavrov je primetio da od samog početka sirijske krize SAD sprovode dvojaku politiku prema oružanim grupama koje su aktivne u toj zemlji, pri čemu se koalicija sa SAD na čelu bori protiv ID, dok je druga teroristička grupa Džabhat el Nusra pošteđena udara.
"Mnogo je razloga da se pomisli da je pošteđena ta grupa kao najefikasnija i najsposobnija snaga koja se bori protiv vlade, kako bi bila dalje iskorišćena za svrgavanje sirijske legitimne vlade", naglasio je Lavrov.
Ipak, Lavrov ističe da se Rusija nada ponovnom sporazumu sa SAD o beskompromisnoj borbi protiv terorizma.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.