Lavrov: Neophodno biti oprezan da zone deeskalacije ne postanu način za podelu Sirije

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Neophodno biti oprezan da zone deeskalacije ne postanu način za podelu Sirije

Zona deeskalacije koju su SAD obrazovale u sirijskom Tanfu apsolutno je nepotrebna, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Neophodno je da budemo vrlo oprezni da ne bismo dozvolili da zone deeskalacije postanu način da se podeli Sirija. Nažalost, američka vojska je obrazovala 55-kilometarsku zonu u Tanfu, koja, prema našem mišljenju, apsolutno nije potrebna“, rekao je Lavrov.

Sergej Larvov je istakao da se Moskva nada da će nakon okončanja borbe protiv DAEŠ-a svi strani odredi, koje Damask nije pozvao, napustiti Siriju. 

Prema njegovim rečima, datum Kongresa nacionalnog dijaloga Sirije biće utvrđen posle formiranja spiska njegovih učesnika. 

„U skladu sa saopštenjem objavljenim ranije u Sočiju (nakon sastanka lidera Rusije, Irana i Turske), strane treba da održe konsultacije o spisku učesnika. Informisali smo specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Stafana de Misturu o onome što radimo. Želimo da iskoristimo predstojeći Kongres — čiji će datum biti objavljen kada odobrimo spisak učesnika — da pomognemo pregovorima u Ženevi da pokrenu stabilan konstitutivni proces u Siriji“, rekao je Lavrov. 

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut



 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.