Lajkovac: Šume pune azilanata

Izvor: BKTV News, 24.Sep.2012, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajkovac: Šume pune azilanata

U Centru za azil u Bogovađi veliki problem sa smeštajem izbeglica. Upravnik oštro odbacuje optužbe da se traži novac za smeštaj.
Šume, njive i livade u Bogovađi kod Lajkovca prepune su azilanata, koji spavaju pod vedrim nebom, a mnogi i gladuju! Za njih nema mesta u Centru za azil u ovom selu, koji je – pun kao oko.
Ima i onih koji čak dva meseca žive u šumi čekajući da budu smešteni u Centar za azil. Čitave porodice iz Somalije, Avganistana, Sirije, Alžira, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Maroka i drugih afričkih i azijskih zemalja danima tumaraju Bogovađom, a pojedini su, da bi se sklonili od kiše i hladnoće, morali da provale u vikendice.
- Samo smo ušli da prenoćimo, ništa nismo uzeli, ni oštetili – kaže Vahiz Hadžijedaj (26), nastavnik iz Avganistana. – Imamo uredne papire, a već mesec dana čekamo da budemo smešteni u Centar za azil. Noći su sve hladnije, više nismo mogli da izdržimo da spavamo u šumi ili na livadi. U Srbiju sam ušao iz Makedonije, nadam se da ću dobiti azil u Švajcarskoj.
I stara škola u centru Bogovađe, bez prozora, vrata, struje i vode, prepuna je azilanata. Ipak, u odnosu na boravak u šumi i livadi, ova zgrada, iako zubom vremena i nemarom pretvorena u ruinu, pravi je hotel sa pet zvezdica!
- Već dva meseca supruga, dvoje male dece i ja spavamo u šumi, na zemlji – kaže Omar (45) iz Somalije. – Ćerke su već nekoliko puta bile prehlađene, imale su visoku temperaturu, nekako smo se snašli za lekove. Od hladnoće i vlage dobio sam reumu, od bolova noćima ne mogu da spavam. Što je najgore, pitanje je kada ćemo doći na red da budemo primljeni u Centar za azil.
Duboko u šumama Bogovađe azilanti su načinili divlje kampove u kojima preko noći spavaju, a danju se „greju“ na suncu, na livadama. Meštani u svojim šumama zatiču ležajeve od kartonskih kutija, improvizovana skloništa od najlona i granja…
- Do sada nije bilo problema sa azilantima, ali nije svejedno što ih u selu ima više od stotinu bez ikakve kontrole i brige nadležnih – kaže Milan Petrović, predsednik mesne zajednice Bogovađa. – Sem što spavaju po šumama, danju sede po ulicama, pa roditelji, iz opreza, decu kolima voze u školu. Ide zima, hladno vreme, ko zna gde će da borave ovi što su sada po šumama. Nije svejedno, jer u Bogovađi ima stotinu kuća, a trista azilanata!
Radnica Komesarijata za izbeglice, koja je insistirala na anonimnosti, sumnja, međutim, da u Centru za azil u Bogovađi ima i nečasnih rabota. Navodno, azilantima se traži novac da bi bili smešteni, ili da bi dobili potvrdu za odlazak iz Bogovađe. Dopise o tome dostavila je Komesarijatu za izbeglice, ali i premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću.
- Strašno je kad azilanti sa urednim papirima po tri nedelje čekaju u šumi da bi dobili smeštaj – kaže radnik privatnog obezbeđenja, angažovan u Centru za azil, koji je tražio da mu se ne pominje ime. – Priča se da prijem u centar košta 100 evra po osobi, a da je za potvrdu za odlazak tarifa i do 500 evra. To je rekao jedan azilant, ali je naknadno, čujem, tu izjavu povukao. Mnoge nepravilnosti evidentirane su i u svesci dežurstva obezbeđenja. Za kaznu, ako prekrše kućni red, pojedini azilanti primoravaju se na težak fizički rad, ili im se uskraćuje hrana.
Stojan Sjekloća, upravnik Centra za azil u Bogovađi, međutim, odbacuje sve optužbe. Tvrdi da je od nadležnih u Komesarijatu za izbeglice i ostalih državnih organa insistirao da sve ispitaju, a najavljuje i tužbe sudu.
- Odgovorno tvrdim da meni niko, nikad, nije dao novac da bi bio primljen, ili da bi otišao iz Centra za azil, niti sam ikoga prisiljavao na rad ili mu uskraćivao hranu – kaže Sjekloća. – Spreman sam i na poligraf, ako treba. Istraga koja je, čujem, već pokrenuta, pokazaće pravu istinu, utvrdiće ko iz nekih ličnih interesa širi takve neistine.
VIŠE DOĐE NEGO ŠTO ODE
Prema ugovoru sa Crvenim krstom Beograda, u Centar za azil u Bogovađi, odnosno njihovo odmaralište koje su iznajmili Komesarijatu za izbeglice, možemo da smestimo samo 150 azilanata – kaže Sjekloća. – U ovom trenutku, od 120 azilanata van centra njih 70 nema papire. Jedno vreme u centru je bilo čak 230 azilanata, ali je i tada njih 150 bilo u šumama. Letos, da ne bi bile na otvorenom, dvadesetak žena smestili smo u učionicu. Problem je što više azilanata dođe nego što ih ode iz Bogovađe. Jedino rešenje je otvaranje novog centra za azil, ali za to je nadležna Vlada Srbije.
Izvor: Novosti
Tweet
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Upravnik tužio saradnicu iz Komesarijata za izbeglice

Izvor: Danas, 24.Sep.2012

Upravnik Centra za azil u Bogovađi Stojan Sjekloća odbacio je juče sve optužbe koje je na njegov račun iznela Svetlana Jovanović, koordinatorka prihvatno-tranzitnih centara za readmisiju u Komesarijatu za izbeglice, u vezi sa uzimanjem novca od azilanata za smeštaj u tom centru.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.