Kurdi se bune: Nisu u planu novog ustava

Izvor: B92, 29.Sep.2019, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi se bune: Nisu u planu novog ustava

Bejrut -- Zvaničnik vodećih snaga u Siriji predvodjenih Kurdima Mustafa Bali kritikovao je komitet koji radi na novom sirijskom ustavu.

On je rekao da Kurdska manjina nije predstavljena u komitetu za izradu novog sirijskog ustava formiranom ovog meseca.

Bali, portparol Sirijskih demokratskih snaga, reagovao je na Tviteru na izjavu specijalnog izaslanika UN za Siriju Geira Pedersena koji je za Al Džaziru rekao da je, iako glavna kurdska vojna formacija u Siriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije predstavljena, "važno istaći da u komitetu naravno ima predstavnika Kurda".

Pedersen mora da zna, naveo je Bali, da "prisustvo nekolicine Kurda" iz severoistočne Sirije, koji su saveznici sirijske vlade ili opozicije, ne znači da su Kurdi predstavljeni u komitetu.

On je dodao da je administracija predvodjena Kurdima na severoistoku Sirije "potpunosti izostavljena iz tog procesa".

Vlada Sirije nema poverenja u kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), koje čine najveći deo Sirijskih demokratskih snaga, zbog njihove povezanosti sa SAD. Turska, koja je glavni pomagač sirijske opozicije, smatra YPG delom kurdske pobune u Turskoj.

Na mirovnoj konferenciji za Siriju u januaru 2018. godine, čiji je domaćin bila Rusija, postignut je dogovor da se formira komitet sa 150 članova za izradu novog sirijskog ustava. To je bio ključni korak ka izborima i političkom rešenju sirijskog gradjanskog rata u kojem je za 8,5 godina poginulo više od 400.000 ljudi.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš objavio je u ponedeljak da je postignut sporazum sirijske vlade i opozicije o formiranju ustavnog komiteta, a juče da će se njegovih 150 članova prvi put sastati 30. oktobra u Ženevi pod pokroviteljstvom UN.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.