Kurdi planiraju da proglase svoj federalni region u Siriji

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi planiraju da proglase svoj federalni region u Siriji

Portparol uticajne stranke sirijskih Kurda istakao je da njegova partija ne lobira za čisto kurdski region, ali da želi da se "model federalizma primeni na sve u Siriji".
Navaf Kalil iz stranke Demokratska unija tvrdi da ona planira da proglasi federalni region u severnoj Siriji, prenosi AP.
Kalil je naveo da bi na tom planiranom području na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sirije živeli i Turkmeni, Arapi i Kurdi.
Kako je najavljeno, ovo bi trebalo da se objavi na kraju kurdske konferencije koja se održava u gradu Rmeilan na severu Sirije.
Međutim, sirijski ambasador u UN Bašar Džafari odbacio je plan sirijskih Kurda da proglase federalni region u severnoj Siriji.
Džafari, koji predvodi delegaciju sirijske vlade na pregovorima u Ženevi, rekao je da je smisao razgovora u Švajcarskoj da se priča o jedinstvu Sirije i načinima zaštite njenog teritorijalnog integriteta.
"Klađenje na bilo kakvu podelu među Sirijcima bilo bi totalan promašaj", naglasio je Džafari i naveo da ne želi da komentariše "jednostrane objave", preneo je AP.
I neimenovani zvaničnik turskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da jednostrani potezi, kao što je proglašenje federacije, ne mogu da budu važeći. Istakao je da Turska podržava nacionalno jedinstvo Sirije.
Prema njegovim rečima, svi segmenti sirijskog naroda odlučiće u okviru novog ustava o obliku vlade i administrativne strukture Sirije. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.