Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jan.2017, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi dobijaju federaciju u okviru Sirije?

Predstavnici kurdskih političkih snaga, uz posredovanje ruske strane, održali su pregovore sa sirijskim rukovodstvom, prenosi "Sputnjik".

Na dnevnom redu se našlo pitanje formiranja federacije u sjevernim sirijskim regionima u kojima žive Kurdi.

Jedan od učesnika pregovora Ferid Sedun u izjavi za "Sputnjik" kaže da su pregovori bili uspješni.

"Uz posredovanje Rusije tri nezavisna kurdska političara su se sastala u Damasku sa čelnicima sirijskih vlasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Za sada mogu samo da kažem da će vrijeme pokazati hoće li Damask ispuniti naš zahtjev da se formira federacija. Predstavnici vlasti su obećali da će što pre razmotriti naš zahtjev i saopštiti nam rezultate pregovora. Smatramo da je to bio dobar sastanak i nadamo se pozitivnom rezultatu“, kaže Sedun.

Prema njegovim riječima, prije toga zvaničnici iz Damaska su se sastali sa predstavnicima kurdskog Demokratskog saveza.

"Ti kontakti su od velikog značaja za nas“, istakao je Sedun.

Ranije je Kurdski nacionalni savjet pripremio "Prijedlog za upravljanje kurdskim regionima u Siriji“, koji sami članovi savjeta nazivaju "nacrtom ustava“.

Tim dokumentom se predviđa formiranje takozvanog Sirijskog Kurdistana, poznatog i kao Rožava, jedinstvene teritorije na kojoj živi kurdsko stanovništvo, koji će funkcionisati kao sastavni dio Sirije, ali pri tome Damask mora da poštuje njegove odluke.

Nacrt ustava se bazira na principima sekularizma (laicizma), a kao zvanični jezici će se koristiti kurdski, arapski i asirski, a "svako će moći slobodno da koristi i svoj maternji jezik“.

Šef Kurdskog nacionalnog savjeta Muslim Mihemed rekao je za "Sputnjik" da nacrt ustava, koji se trenutno priprema u Švajcarskoj, predviđa da Kamišli, kao najveći grad u tom dijelu Sirije, postane prijestonica Sirijskog Kurdistana.

"Ubijeđeni smo da bi situacija u Siriji mogla da se normalizuje tek nakon federalizacije zemlje. Samo takav sistem bi mogao da okonča građanski rat u Siriji“, istakao je Mihemed.

(Sputnjik)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.