Kremlj: Dogovor o miru u Siriji? Ne možemo sad...

Izvor: B92, 28.Dec.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj: Dogovor o miru u Siriji? Ne možemo sad...

Kremlj ne može da komentariše navode medija da su Turska i Rusija dogovorile plan prekida vatre u Siriji koji bi trebalo u ponoć da stupi na snagu.

To je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne mogu da odgovorim na tom pitanje sad. Nemam dovoljno informacija", rekao je Peskov novinarima, prenosi Rojters.

On je dodao da je Rusija stalno u kontaktu sa turskim kolegama kako bi raspravili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << različite detalje mogućih razgovora u Astani.

"To se sve radi u cilju pronalaženja političkog rešenja za Siriju", kaže Peskov.

Turska agencija Anadolija prethodno je objavila da su Turska i Rusija postigle dogovor u vezi sa planom sveobuhvatnog prekida vatre u Siriji, koji bi trebalo u ponoć da stupi na snagu.

Taj plan će biti izložen svim stranama u sirijskom konfliktu, a predviđa uspostavljanje prekida vatre od 29. decembra, prenela je agencija Tas s.

Dogovor se odnosi na sve oblasti u Siriji gde traju sukobi "između vladinih snaga i oružanih opozicionih grupa", navodi ruska agencija.

AFP prenosi da, kao i raniji planovi o prekidu vatre koje su postigli SAD i Rusija, i ovaj isključuje "terorističke grupe".

Ako bude uspešan, plan će postati osnova predstojećih političkih pregovora predstavnika vlade i opozicije uz posredovanje Rusije i Turske u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Zasad nije poznato kako je došlo do dogovora, ali su proteklih nedelja u Ankari razgovarali predstavnici Turske, Rusije i sirijske opozicije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.