Krah Ananovog plana?

Izvor: RTS, 08.Jul.2012, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krah Ananovog plana?

Napori da se pronađe političko rešenje za situaciju u Siriji su, za sada, propali, kaže Kofi Anan. Uloga Rusije kao saveznika i snabdevača Sirije oružjem je ključna, poručio Anan i dodao da i Iran mora biti deo rešenja.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Kofi Anan izjavio je da su napori da se pronađe političko rešenje za situaciju u Siriji propali, barem zasad.

Anan je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << intervjuu francuskom listu Mond rekao da je radio danonoćno na pronalaženju miroljubivog rešenja. "Međutim, dokazi sugerišu da nismo uspeli", poručuo je izaslanik UN-a.

Kofi Anan smatra da fokus sad treba prebaciti na ulogu Irana u čitavom slučaju, jer "je on igrač koji mora biti deo rešenja". Osim Irana ključna je i, kako kaže, "uloga Rusije kao saveznika i dobavljača oružje za Siriju", prenosi AP.

Opozicioni aktivisti saopštili su da u jučerašnjim sukobima u Siriji poginulo više od 50 ljudi, kada su sirijske snage pokušale da uđu u uporišta pobunjenika.

Sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu navela je da je vlada pokrenula snažnu ofanizivu za zauzimanje oblasti pod kontroliom pobunjenika kod grada Alepo na severu zemlje i blizu prestonice Damaska.

Ta organizacija navela je da je grantiranje sela u provinciji Alepo najsnažnije od kada je vlada nedavno porekunula ofanzivu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton poručila je pre dva dana da Rusija i Kina moraju da plate zbog blokiranja sankcija UN sirijskom režimu.

"Mislim da Rusija i Kina ne smatraju da treba da plate bilo kakvu cenu zbog toga što podržavaju Asadov režim", rekla je Klintonova.

Peking i Moskva su prošle godine u dva navrata uložili veto na rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji.

Kina je saopštila da je bilo kakav pokušaj da se ta zemlja "okleveta" osuđen na propast. "Oko sirijskog problema, kineski pravičan i konstruktivan stav i njen doprinos ka diplomatskim naporima su postigli veliko razumevanje i podršku odgovarajućih snaga u međunarodnoj zajednici", rekao je jedan kineski zvaničnik.

Sirijski opozicioni aktivisti navode da je od početka pobune protiv režima predsednika Bašara al-Asada u martu 2011. u Siriji poginulo 14.000 ljudi, a pominje se i cifra veća od 17.000.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.