Konačan trijumf: ID proterana iz Gadafijevog rodnog mesta

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jun.2016, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačan trijumf: ID proterana iz Gadafijevog rodnog mesta

Libijske snage su saopštile da su vratile pod kontrolu luku u gradu Sirt, nakon žestokih borbi sa pripadnicima Islamske države. Sirt je najznačajnije uporište džihadista van Iraka i Sirije, preneo je britanski BBC.

Brigade koje se uglavnom sastoje od boraca iz Misrate su ove nedelje u borbama protiv snaga ID ostvarile značajan napredak prema centru Sirta, u okviru ofanzive koju su pokrenuli prošlog meseca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Početkom ove nedelje su libijski avioni počeli da bombarduju pozicije ID u Sirtu, dok je ratna mornarica napala džihadiste sa mora, navode libijski zvaničnici, dodajući da se ofanziva nastavlja.

Portparol libijskih snaga, general Muhamed al-Gusri, izjavio je da su vođe ID u Sirtu pobegli severno od grada, u pustinju, ali je dodao i da je veliki broj militanata i dalje pod opsadom u centru Sirta.

Islamska država je počela da se širi na Libiju 2014. godine usled političke krize i konflikta u toj zemlji.

Džihadisti su preuzeli kontrolu nad Sirtom prošle godine, ali od tada teško uspevaju da zadrže dotad osvojenu teritoriju ili da dobiju podršku u drugim delovima Libije.

Taj grad se godinama smatrao najvećim uporištem pristalica svrgnutog i ubijenog lidera Libije Muamera el Gadafija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.