Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je prijatelj protiv IDIL?

07.09.2014. -

Ove nedelje su teroristi iz grupacije „Islamska država“ pogubili pred kamerom još jednog zapadnog novinara – Stivena Sotlofa. Nekoliko dana pre toga su oni objavili video sa ubistvom drugog američkog repotrera Džejmsa Foulija. Sada ekstremisti prete da će nastaviti pogublenja, tražeći od Baraka Obame a da im ne smeta da zauzimaju Irak i Siriju.

SAD mogu da otpočnu novu opširnu operaciju u Iraku. Upravo to i traže islamisti. Povratak glavnog neprijatelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << „na teritoriju islama“ će voditi novom regrutovanju pripadnika, dok će sponzori povećati finansiranje od strane islamskih fondova i pojedinih sponzora. Inače – nova američka invazija u Irak bi vodila samo aktiviranju ekstremista i otežala borbu protiv njih.

Eksperti smatraju da su krive za naglo širenje terorista pre svega same SAD, koje su stvorile Al-Kaidu. Ona rađa nove ekstremističke monstrume kao što su „Islamska država“. Tokom samo nekoliko meseci ova organizacija je postala ključni igrač na Bliskom Istoku. Predsednik Udruženja veterana antiterora „Alfa“ Sergej Gončarov smatra da će sada biti mnogo teže savladati ovu opasnost.

- Mislim da tokom narednih decenija neće moći da se to učini. Sve dok će jedna zemlja smatrati ove teroriste borcima za nezavisnost, a druge će tvrditi da su svi oni separatisti – ništa neće uspeti. Danas u terorizam spada ne samo ubistvo nevinih ljudi, to je ogroman biznis sa milijardama dolara, koji sponziraju zemlje, koje ga podržavaju.

Borba protiv terorista traži ujedinjene napore, uz obavezno učešće Rusije. Ona uživa autoritet kod predsednika Sirije Bašara Asada, koji se aktivno bori protiv avangarde „Islamsčke države“. Rusiju poštuje Iran, koji može da aktivno pomogne u borbi protiv međunarodnog terorizma. Dakle, izolujući Rusiju, Zapad faktički sam sebi škodi.

Međutim, Vašington uporno odbije da prizna očitu neophodnost ujedinjenja napora sa Moskovom. Umesto toga SAD stvaraju nove saveze. Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da sprema međunarodnu koaliciju radi suprotstavljanja ekstremistima „Islamske države“, uvlačeći u nju Australiju, Italiju, Jordan, Katar i UAD. Teško da će to pomoći Beloj kući u borbi protiv terorista. Komentar eksperta centra Srednjeg Istoka Instituta orijentalistike RAN Irine Fjodorove.

 - Mnoge zemlje, kao što su Saudijska Arabija, Katar, građani ovih zemalja, ne mislim na vladu, podržavaju pripadnike IDIL-a. Finansijski podržavaju. I to, često to nije državna podrška, već podrška preko nekih islamskih fondova. Podrška privatnih lica. Pri tome SAD isključuju takve krupne igrače kao što su Iran i Asad, zato što se upravo vlada Asada bori protiv predstavnika armije IDIL. Zato mi se čini da SAD neće dobiti jednoznačnu podršku u zemljama Bliskog Istoka. Perspektive te koalicije su veoma maglovite, jer neće ona imati jedinstvo, ni dovoljno finansiranje od strane evropskih zemalja. Glavni problem je u tome, što SAD ne mogu da se opredele - koga one nazivaju teroristima. Jedne teroriste u Siriji one podržavajuje, jer se tobože bore protiv diktatora. Druge bombarduju. Ti dvostrukki standardi ometaju uspeh u borbi protiv realnog terorizma.

Bez obzira na suprotstavljanje SAD, Rusija nastavlja rad na stvaranju široke međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma. Ona iz svog iskustva zna, šta je to. 3. septembra je zemlja obeležila Dan solidarnosti u borbi protiv te opasnosti. On je upriličen tragičnim događajima iz početka septembra 2004. godine u gradu Beslan, kada je usled napada ekstremista poginulo 300 ljudi, uglavnom žene i deca.

Valerij Agejev,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.