Kijev se sprema za treće narodno veće

Izvor: Vostok.rs, 08.Dec.2013, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev se sprema za treće narodno veće

08.12.2013. -

Kao što je poznato, krajem oktobra u Ankari, „prijatelji Sirije“ – Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Turska, Katar i drugi – po prvi put su obavili pregovore sa predstavnicima niza sirijskih „umerenih“ islamističkih grupacija.

Jedan od zapadnih učesnika je priznao, da su među sirijskim „gostima“ bili neki „zlokobni“ likovi. Ali odmah je obrazložio potrebu komunikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sa njima: „Mislim da je prijateljima Sirije bilo zanimljivo da saznaju, šta ovi islamisti žele od međunarodne zajednice“. Izgleda da je cilj u stvari bio potpuo suprotan. „Umerenim“ islamistima je rečeno šta se od njih želi. Maksimum, da istovremeno ratuju na dva fronta – i protiv sirijske vojske, i protiv formacija koje su povezani sa Al Kaidom. Minimum - da ne prekidaju odnose sa Nacionalnom koalicijom Sirije. Uoči pregovora u Beču, druga varijanta bi zaista bila od koristi za sve strane, koje su zainteresovane u političkom rešenju sirijskog sukoba.

Ovih dana se ispostavilo, da se islamisti nisu dali ubediti. Čak šta više, vođe nedavno formiranog Islamskog fronta Ahmed Isa al-Šeih i Zahran Aluš dali su pismenu izjavu da napuštaju Vrhovni vojni savet Slobodne sirijske armije – vojnog krila Nacionalne koalicije Sirije (NKS). Njima se pridružio i komandant severnoistočne grupacije NKS Sadam al-Džamal. On je čak izjavio bivšim potencijalnim protivnicima iz grupacije „Islamska država Irak i Sirija“ (ISIS), da je otkrio „planove nevernika na Zapadu i nekih izdajničkih arapskih zemalja, koji su usmereni protiv projekta „Uma“ – svetske islamske države. Bila bi čudna razmišljanja o tome, da bi SAD, Turska, Saudijska Arabija i Katar davali pare i oružje za projekat svetske islamske države. Ali na današnji dan upravo to se faktički i dešava. „Prijatelji Sirije“ snabdevaju ovog istog „generala“ NKS al-Džamala. Dok je Saudijska Arabija sasvim nedavno podržala Islamski Front Zahrana Aluša, koji otvoreno govori da „mašta o kalifatu“.

Organizatori oktobarskog susreta su govorili da su želeli da odrede stepen radikalizacije svake pojedine grupacije islamista. I odredili su. Potpuno je očigledno, da najveće od ovih grupacija imaju problema sa tolerantnošću i originalnim idejama u vezi budućnosti Sirije i okolnog sveta.

Islamisti proklamuju ciljeve koji su neprihvatljivi za „prijatelje Sirije“. Svetska sirijska opozicija je slaba i nejedinstvena. Razumljivo je da u takvim okolnostima, nema ko da ostvaruje ideju nekih zemalja Zapada i Istoka o istovremenom obaranju režima Bašara Asada i uništenju grupacije Al Kaide u ovoj zemlji.

Da li u ovoj situaciji imaju smisao napori usmereni na organizaciju pregovora u Beču? Apsolutno. Ubedljiva većina Sirijaca, nezavisno da li podržavaju Bašara Asada ili ne, žele da znaju da li je svetska zajednica sposobna da ponudi Siriji realan plan izlaza iz katastrofalnog „rata sviju protiv svih“.

Iznenada je al-Džamal prozreo, i kako je izjavio u intervjuu ISIS,- isuviše kasno je shvatio, da je bio deo projekta, koji je bio usmeren protiv muslimana. Naravno, on je imao u vidu nešto svoje. Ali mnogi i ovoj zemlji bi trebalo da se zamisle, - možda su i oni, nehotice učesnici sličnih projekata?

Vadim Fersovič,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.