Keri: Istražiti ratne zločine Rusije i Sirije

Izvor: VOA, 07.Okt.2016, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Istražiti ratne zločine Rusije i Sirije

Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je sprovođenje istrage u vezi sa ratnim zločinima protiv Rusije i Sirije tokom današnjeg susreta sa francuskim ministrom spoljnih poslova Žan-Markom Eroom, ovde u Vašingtonu. Keri je poručio da posle napada na sirijsku bolnicu prošle nedelje, u kojem je stradalo 20 osoba , a ranjeno 100, ljudi moraju da odgobvaraju za nasilje koje besni tom zemljom. "Rusija i sirijski režim duguju svetu više od samo objašnjenja zbog čega gađaju bolnice, medicinske ustanove, ženu i decu", rekao je Keri, ddoajući da takvi činovi "zahtevaju odgovarajuću istragu ratnih zločina". Prošlomesečni sporazum između Kerija i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova trebalo je da stvori novi protivteroristički savez u Siriji da je primrje izdržalo sjednu sedmicu - što se smatralo dovoljnim da humanitarna pomoć stigne u ugrožena područja. Nijedan od ta dva uslova nije ispunjen, pa su vazdušni napadi nastavljeni, a Keri je ranije ove nedelje okončao bilateralne razgovore sa Rusijom o vojnom partnerstvu u Siriji. "To svakako više nije slučajnost. Radi se o jasnoj strategiji terorisanja civila i ubijanja svakog ko se nađe na putu njihovih vojnih ciljeva”. Od početka građanskog rata u Siriji pre više od pet godina, ubijeno je i do pola miliona ljudi.  
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Keri: Rusija i sirijski režim moraju da objasne svetu zašto bombarduju bolnice, žene i decu

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2016, 09:31

Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je da se dejstva Moskve u Siriji istraže kao ratni zločini, saopštila je agencija Asošijeted pres.. . „Rusija i sirijski režim moraju da objasne svetu zbog čega nastavljaju da bombarduju bolnice i medicinske ustanove, žene i decu“, izjavio...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.