Izvor: Politika, 10.Avg.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako tumačiti Siriju

Zaista, šta je to danas uopšte demokratija u arapskom svetu? Plod zavere, ili kraj despotskih režima?

Da sam ja Sirijac musliman-sunit i da živim u sistemu predsednika Bašara el Asada verovatno bih želeo njegovu ostavku više no išta drugo. Ali kako to nisam, pitam se koja teorija o Siriji je tačna? Režim je teško shvatljiv, no sada kao da postoje dve, ili čak tri Sirije, muslimansko-sunitska, muslimansko-alavitska i hrišćanska, koje u različitim trenucima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osciliraju između straha i ambicija?

Da li su Sirijci gledajući prošlogodišnje scene „arapskog proleća” prvi put osetili potrebu da i oni budu građani sveta, ili arapske zemlje na putu ka demokratiji obavezno moraju da prođu kroz pakao? Kako pomiriti osećaj lojalnosti prema svojoj zemlji i činjenicu da strani centri moći napadaju tu zemlju „da bi se ona oslobodila”. Šta ćemo sa stotinama hiljada običnih Sirijica koji su bili ili još jesu pripadnici 17 tajnih i javnih službi režima predsednika Bašara Asada, i koji obavljaju „čiste i prljave poslove”?

Jer ovaj režim predstavlja potpuno domaći, sirijski fenomen, nije ga nametnula nikakva spoljna sila i u potpunosti je proizvod kulture koja ga i održava. Većina običnih sirijskih građana odrasla je u vladavini porodice Asad i to je jedini poredak za koji znaju, onaj koji štiti i njih i otadžbinu od imperijalista i domaćih izdajnika. Cinični posmatrač sa strane, neko ko sedi u Briselu ili u Vašingtonu, rekao bi da svako ko se još uvek nalazi u Siriji, a nije u režimskom zatvoru ili u redovima pobunjenika, na neki je način saučesnik režima u Damasku.

Biti živ u Damasku, a ne biti u zatvoru, za većinu zapadnih diplomata verovatno znači da niste protestovali kada je vaš komšija zatvoren, ili da ste izlazili na ulicu i skandirali u čast voljenog predsednika, jer vam je to tajna policija naredila. Pa je tako režim vašu krv pomešao sa svojom. Ali na terenu, u Siriji, stvari ipak nisu takve.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 11. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Miroslav Lazanski

objavljeno: 11.08.2012
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.