Još 300 evakuisano iz Homsa

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 300 evakuisano iz Homsa

Bejrut -- Predstavnici Sirijskog Crvenog krsta rekli su da je još oko 300 ljudi evakuisano danas iz trećeg po veličini sirijskog grada Homsa.

Šef akcije koju sprovodi Crveni krst, Kaled Erksousi, rekao je da je obavešten da je prekid vatre dogovoren za Homs, nastavljen za "još nekoliko dana", što je pozdravila saopštenjem iz Ženeva i generalni podsekretar UN za humanitarna pitanja i koordinator za humanitarnu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Valeri Amos.

Ona je pozdravila sporazum između sirijske vlade i opozicije da se nastavi humanitarna pauza za Homs, nakon što je preko vikenda otvarana vatra na humanitarne radnike.

"Pozdravljam vest da su su strane u sukobu dogovorile da nastave humanitarnu pauzu za Homs za još tri dana", navela je Amos u saopštenju.

Ona je rekla da su humanitarni radnici Ujedinjenih nacija i Crvenog polumeseca, proteklog vikenda bili meta namernih napada dok su nastojali da pomognu narodu u Homsu.

"Nadam se da će ovaj nastavak omogućiti evakuaciju još civila i isporukuku tako potrebne pomoći", rekla je ona, a preneo AFP.

Sa današnjih oko 300 ljudi, ukupan broj evakuisanih iz Homsa iznosi oko 1.000 ljudi. Evakuacija je počela u petak, kada je na snagu stupio sporazum o prekidu vatre. Taj prekid omogućava da iz grada izađu žene, deca i starije osobe i dostavi humanitarna pomoć.

Između sirijskih vlasti i opozicije prošlog meseca u Švajcarskoj sklopljen je sporazum o trodnevnom primirju, kako bi bila sprovedena evakuacija civila i dostava hrane i lekova.

Homs se nalazi pod opsadom vladinih snaga više od 600 dana, a pomoć u hrani i lekovima je dostavljena pobunjeničkim oblastima grada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.