Jezive fotografije mučenja u Siriji (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Izvor: Blic, 21.Jan.2014, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezive fotografije mučenja u Siriji (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Tim međunarodnih tužilaca za ratne zločine i forenzičkih stručnjaka našao je “direktan dokaz sistematskog mučenja i ubijanja” od strane režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, saopšteno je u novom izveštaju, koji su ekskluzivno objavili “CNN” i britanski “Gardijan”.

Izveštaj, zasnovan na hiljadama fotografija mrtvih tela navodnih zarobljenika ubijenih u pritvoru, pojaviće se pred Međunarodnim sudom u Hagu.

“Ovo je očigledan dokaz. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Svaki tužilac bi mogao poželeti ovakav dokaz – fotografije i proces. Ovo je direktan dokaz režimske mašine za ubijanje”, rekao je Dejvid Krejn , jedan od autora izveštaja i nekadašnji glavni tužilac u slučaju bivšeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora. koji je osuđen za ratne zločine.

Iz CNN-a je saopšteno da njegovi stručnjaci ne mogu samostalno da potvrde autentičnost fotografija, dokumenata i svedočenja u izveštaju već se oslanjaju na zaključke tima koji ga je sastavio, a koji obuhvata tužioce, forenzičke patologe, antropologe i eksperte za fotografiju.

Tela na fotografijama pokazuju znake izgladnjivanja, brutalnog prebijanja, davljenja i drugih oblika mučenja i ubijanja, navodi se u izveštaju.

Većina žrtava su muškarci starosti od 20 do 40 godina.

“Fotografije podsećaju na slike nađenih još uvek živih ljudi u nacističkim logorima nakon Drugog svetskog rat”, rekao je ser Dezmond de Silva, jedan od autora izveštaja nekadašnji glavni tužilac specijalnog suda za Sijeru Leone.

Asadov režim negira optužbe o kršenju ljudskih prava i krivi teroriste za smrtonosno nasilje u građanskom ratu.

UPOZORENJE: Fotografije imaju eksplicitan sadržaj

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.