Jeremić: U UN svi imaju poverenje

Izvor: B92, 12.Apr.2013, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: U UN svi imaju poverenje

Istanbul -- Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio u Istanbulu da je svetska organizacija jedina u koju svi imaju poverenje.

Ujedinjene nacije su takođe, kako kaže, i jedini instrument koji međunarodna zajednica danas ima za rešavanje velikog broja kritičnih pitanja.

Jeremić je kao počasni gost učestvovao na Konferenciji o medijaciji koja je bila posvećena situaciju u četiri krizna područja - na Bliskom istoku, u Somaliji, Avganistanu i Siriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << .

"Ovo je jedna uspešna konferencija koja je pružila uvid u četiri izuzetno velika krizna žarišta trenutno u svetu. Očigledno je da je u tim kriznim žarištima neophodna medijacija i da su UN jedina organizacija u koju svi imaju poverenje i koja predstavlja najmanji zajednički imenitelj za sve suprotstavljene", rekao je predsednik Generalne skupštine UN za Tanjug.

On je naglasio da su danas "UN daleko od savršene organizacije", ali da ipak predstavljaju jedini instrument koji u ovom trenutku međunarodna zajednica ima na raspolaganju za pokušaj rešavanja jednog velikog broja kritičnih pitanja.

Obraćajući se učesnicima Konferencije, Jeremić je rekao da efikasan medijator treba da teži tome da usmerava komunikaciju između onih koji se ne slažu, razumevajući izazove sa kojima se oni suočavaju, istovremeno radeći na potencijalnim rešenjima.

On im pomaže da dobrovoljno dođu do dogovora, s ciljem ne samo da se premoste razlike, već da se ponovo uspostavi poverenje i pomire posvađani.

Ako se sprovodi na odgovarajući način ona u velikoj meri afirmiše svrhu i principe UN, istakao je Jeremić.

U Povelji UN stoji da strane u bilo kakvom sukobu koji preti da ugrozi međunarodni mir i stabilnost prvo treba da traže rešenje pregovorima, medijacijom, arbitražom, ukazao je on.

Jeremić veruje da Generalna skupština UN ima potencijal da igra posebnu ulogu u naporima da se medijacijom dođe do pozitivnog ishoda. Rešenje koje se postigne bilo gde u svetu putem ovog ili nekog drugog instrumenta koji proističe iz Povelje UN, putem konsenzusa, predstavlja moralnu garanciju dogovorenog.

"Ovakav pristup obezbedio bi nesumnjivu legitimnost bilo kojem mirovnom sporazumu na dobrobit uključenih strana i čitavog čovečanstva", rekao je Jeremić.

Predsednik Generalne skupštine UN je rekao da će nastaviti da podržava inicijativu koju su pokrenule Turska i Finska.

Pozivajući se na Kuran i Bibliju, u kojima se takođe govori o ulozi medijatora, Jeremić zaključuje da posrednik treba da bude "jednak prijatelj svakoj od strana, da postupa nepristrasno u ime postizanja pravednog rešenja, ne obazirući se na povlastice i interese, i tako da pomogne da se obezbedi nov početak između onih razdvojenih nesrećom i neslaganjem".

Jeremić je na marginama skupa imao bilateralne susrete sa ministrima spoljnih poslova Turske i Finske, Ahmetom Davutogluom i Erkijem Tuomiojom.

Konferencija o medijaciji je deo inicijative koju su u septembru 2010. godine zajednički pokrenule Finska i Turska.

Ona je u međuvremenu postala i zvanična inicijativa UN, pridružile su joj se mnoge zemlje, a nakon dve godine napravljen je i službeni priručnik UN o medijaciji i sprečavanju konflikata.

Na višednevnoj konferenciji u Istanbulu učestvovali su stručnjaci, predstavnici UN i drugih organizacija.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jeremić na konferenciji u Istanbulu

Izvor: RTS, 12.Apr.2013

UN je jedina svetska institucija u koju svi imaju poverenja, rekao Vuk Jeremić u Istanbulu, na Konferenciji o medijaciji, posvećenoj situaciji na kriznim područjima na Bliskom istoku, u Somaliji, Avganistanu i Siriji. ..Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić rekao je u Istanbulu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.